AMERIČKI ANALITIČAR UPOZORAVA: NATO treba da drži Rusiju u strahu!

Novosti onlajn

12. 08. 2021. u 13:19

ZANEMARIVANjE ključnih bezbednosnih pitanja i pomeranje fokusa na globalne klimatske promene mogli bi narušiti sposobnost NATO-a da brani zemlje-članice, piše za portal „1945“ viši politički analitičar za evropske poslove u Fondu „Nasleđe“ Danijel Kočis.

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР УПОЗОРАВА: НАТО треба да држи Русију у страху!

Foto: Depositphotos

Ekspert je primetio da je nedavni samit Alijanse izazvao veliko razočaranje, jer je njegovo najveće „dostignuće“ bilo stavljanje na dnevni red klimatske promene na Zemlji. Prema njegovom mišljenju, to je samo pokušaj skretanja pažnje sa poteškoća sa kojima se organizacija trenutno suočava.

Autor objašnjava da članice NATO-a neko vreme nisu mogle da se slože oko svojih stavova o postojećim bezbednosnim pretnjama i, umesto da nađu kompromis, Alijansa je izabrala pristup u kojem se svaki problem smatra podjednako akutnim. Međutim, pre ili kasnije će biti potrebno odrediti prioritete, naglasio je analitičar.

- Nakon dolaska Džoa Bajdena, NATO je počeo da gleda na klimatske promene kao na najveću pretnju, barem jednako važnu kao i sukob sa Rusijom, Kinom, nestabilnost u bližem okruženju Evrope i širenje oružja za masovno uništenje - piše Kočis.

Autor se plaši da će Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri u Alijansi praktično prestati da ulažu u razvoj naoružanja i tehnike, opredeljujući se za ulaganja u zelene tehnologije. To će, prema mišljenju stručnjaka, značajno oslabiti transatlantsku bezbednost.

Na taj način se Bajdenova administracija suočava sa očiglednim izborom: imati manje efikasnu vojsku, usmeravajući sredstva za ekološke inovacije, ili se usredsrediti na modernizaciju američke vojske u budućnosti, dodao je Kočis.

On smatra da bi organizacija trebalo da se vrati svojim izvorima, postavljajući kao glavni cilj teritorijalnu odbranu, pre svega kako bi „držala Rusiju u strahu“ i obuzdavala je od upotrebe konvencionalnog i nuklearnog naoružanja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna