LUKAŠENKO IM JE TRN U OKU: Amerika uvodi nove sankcije Belorusiji?

Novosti online

07. 08. 2021. u 13:51

SAD bi narednog ponedeljka, kada se navršava godinu dana od predsedničkih izbora u Belorusiji, mogle da uvedu toj zemlji nove sankcije, objavio je Si-En-EN, prenosi RIA Novosti.

ЛУКАШЕНКО ИМ ЈЕ ТРН У ОКУ: Америка уводи нове санкције Белорусији?

Foto: EPA

Američka televizija se poziva na izvor u Kongresu, napominjući da nije poznato protiv koga će nove mere biti usmerene. Prema rečima sagovornika televizije, objava o sankcijama planirana je baš 9. avgusta kada su u Belorusiji pred godinu dana održani predsednički izbori.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni

Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Nakon toga su zapadne zemlje, a posebno članice Evropske unije, uvele sankcije protiv niza beloruskih zvaničnika, koje su optužili za nasilje nad demonstrantima i falsifikovanje rezultata predsedničkih izbora. Evropska unija je tri puta objavljivala sankcione spiskove za Belorusiju: 2. oktobra, 6. novembra i 17. decembra prošle godine.

Oni uključuju 88 fizičkih lica i sedam organizacija. Predsednik Aleksandar Lukašenko dodat je na „crnu listu“ u drugom paketu.

Rusija smatra Lukašenka legitimnim predsednikom Belorusije. Krajem jula bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska boravila je u Vašingtonu gde ju je primio američki predsednik Džozef Bajden. Ona je tada rekla da se nada da će Amerika uvesti najjače moguće sankcije beloruskim vlastima.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega