KREDITI U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA: Vrhovni sud Hrvatske pojasnio svoju odluku

Tanjug

14. 03. 2023. u 18:32

VRHOVNI sud Hrvatske saopštio je danas da je njihova odluka - u kojoj je izraženo pravno shvatanje po kojem korisnici konvertiranih kredita imaju pravni interes da traže utvrđivanje ništavnosti pojedinih ugovornih odredbi - izvan tog okvira nema značenje koje joj pridaje Udruženje Franak.

КРЕДИТИ У ШВАЈЦАРСКИМ ФРАНЦИМА: Врховни суд Хрватске појаснио своју одлуку

Foto: Depositphotos

Najviši sud reagovao je na “brojne komentare i upite” koji su usledili nakon što je ranije danas Udruženje Franak saopštilo da je Građansko odeljenje Vrhovnog suda 15. novembra 2022. donelo prvu odluku o pravu na obeštećenje potrošača nakon konverzije švajcarskog franka.

Reč je o odluci, kažu u Udruženju kojom je Veće Vrhovnog suda odbacilo reviziju Privredne banke Zagreb i potvrdilo presudu suda u Rijeci koji je utvrdio da banka mora vratiti potrošaču s konvertiranim kreditom 6600 evra preplaćenih kamata.

Udruženju je ocenilo da je ta odluka veliki iskorak u susret novoj sednici Građanskog odeljenja Vrhovnog suda o pravu potrošača s konverzijama na puno obeštećenje, napomenuvši da Vrhovni sud nije ulazilo u meritum već se pozvao na odluku od 12. februara 2019.

Vrhovni sud pak navodi da je odlukom od 12. februara 2019. izraženo pravno shvatanje da korisnik ima pravni interes i može tražiti utvrđenje ništetnosti pojedinih ugovornih odredbi kako bi na osnovu toga ostvario eventualna prava za koja smatra da mu pripadaju, prenela je Hina.

Poručuju, međutim, da izvan tog navoda sudska odluka nema značenje koje joj pridaje Udruženje Franak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!