I BALKANU PRETE POPLAVE: Upozorenja u Republici Srpskoj i Hrvatskoj - region u pripravnosti

Tanjug/Srna

16. 07. 2021. u 16:00

DRŽAVNI hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je posebno upozorenje da se u naredna 72 sata može očekivati promena vrema koja će doneti nevreme sa grmljavinom, a ponegde i gradom, uz obilne pljuskove, koje prete poplavama.

И БАЛКАНУ ПРЕТЕ ПОПЛАВЕ: Упозорења у Републици Српској и Хрватској - регион у приправности

Foto: Depositphotos/Printscreen/windy

Najavljeno je da mestimično može pasti i više od 100 litara kiše po kvadratnom metru. Takva količina padavina može ponegde da prouzrokuje bujične poplave.

Najmanje kiše se očekuje u Dalmaciji na ostrvima.

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na obilne padavine od danas do ponedeljka, 19. jula.

Najviše kiše očekuje se sutra i u nedelju, a ukupna količina za celi padavinski period na severu može biti i do 100 litara po metru kvadratnom, lokalno i više.

Najmanje padavina predviđa se za jug, uglavnom od 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

- Bićemo pod uticajem visinskog ciklona koji će biti prisutan u Jadranu, biće i čestih grmljavina i lokalnih nepogoda sa lokalnim intenzivnim padavinama koje potencijalno mogu izazvati bujične poplave - navedeno je u meteorološkom biltenu.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske upozoravaju da su ovakve vremenske prilike i obilne padavine potencijalno opasne zbog mogućnosti pojave bujičnih poplava usled jakog intenziteta padavina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)