KAO ILEGALAC HAPŠEN, KASNIJE DONOSIO ZAKONE: Prošlo 45 godina od smrti Edvarda Kardelja

D.B.M.

10. 02. 2024. u 10:39

DOK je bio u ilegali, njegovi nadimci su bili Bevc, Krištof i Spernas. Bio je jedan od najistaknutijih rukovodilaca jugoslovenskog revolucionarnog pokreta, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, član Predsedništva CK SKJ i Predsedništva SFRJ, general-pukovnik JNA u rezervi, dvostruki junak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije. Jugoslovenski i slovenački političar Edvard Kardelj preminuo je na današnji dan, pre ravno 45 godina.

КАО ИЛЕГАЛАЦ ХАПШЕН, КАСНИЈЕ ДОНОСИО ЗАКОНЕ: Прошло 45 година од смрти Едварда Кардеља

Foto: Novosti arhiva

Rođen je 1910. godine u Ljubljani, u radničkoj porodici. Od ranog detinjstva, preko roditelja, došao je u dodir s idejama radničkog pokreta. Kasnije je postao član Saveza komunističke omladime Jugoslavije, radio u ilegalnim marksističkim kružocima u školi i učestvovao u drugim akcijama radničke omladine. Nekoliko putaje je hapšen zbog ilegalnog rada. Upućen je 1934. na partijski rad u Sovjetski Savez, ali se na zahtev Josipa Broza Tita, koji je uputio Centralnom komitetu KPJ, početkom 1937. godine vratio u Jugoslaviju.

Kardelj je jedan od tvoraca istorijskih odluka donesenih na Drugom zasedanju AVNOJ-a. Od tada je neprekidno rukovodio radom u izgradnji zakonodavstva nove jugoslovenske države. Bio je šef jugoslovenske delegacije na mnogim međunarodnim konferencijama i skupovima.

Sahranjen je u Grobnici narodnih heroja, koja se nalazi u parku iza zgrade Narodne skupštine Slovenije u centru Ljubljane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)