POSLE 1.000 GODINA: Bizoni ponovo slobodni u Velikoj Britaniji

Tanjug

18. 07. 2022. u 18:17

U VELIKOJ Britanijiji će uskoro, posle više od hiljadu godina, slobodni u prirodi živeti divlji bizoni, kao deo eksperimeta u okviru projekta "Wilder Blean" koji ima za cilj obnovu čitavog sistema divljeg života na Ostrvu, preneli su britanski mediji.

ПОСЛЕ 1.000 ГОДИНА: Бизони поново слободни у Великој Британији

Foto NP Fruška gora

Bazirajući svoj eksperiment na značaju prirodnog ponašanja životinja u ekosistemu, naučnici su prezentovali program "Wilder Blean", kojim bi bizoni trebalo da deluju kao prirodni "inženjeri ekosistema".

-Ovim eksperimetnom će gusta komercijalna borova šuma biti transformisana u prirodno i zdravo stanište ispunjeno životinjskim i biljnim svetom, predviđaju engleski biolozi.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sevrne Irske jedna je od prirodom najviše osiromašenih zemalja na svetu.

-Želimo da ovaj projekat označi početak nove ere očuvanja prirode u Velikoj Britaniji. Moramo da promenimo način na koji obnavljamo prirodne pejzaže, oslanjajući se manje na ljudsku intervenciju, a više na prirodne inženjere, poput bizona, vepra i dabra, naveli su naučnici.

Evropski bizon je najveća kopnena životinja u Evropi, a njegova težina može dostići i čitavu tonu. U divljini su izumrli pre jednog veka, ali je plan da se njihova populacija oporavi kroz projekte ponovnog uvođenja u pritodu širom Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!