TIJANA FIŠIĆ O NOVOM CIKLUSU U ČIJEM SREDIŠTU JE NULA I NJENO ZNAČENJE: Tačka mirovanja galaksije

M. Kralj

01. 09. 2023. u 18:50

U MALOJ galeriji Doma Vojske, večeras u 19 časova, biće otvorena 35. samostalna izložba Tijane Fišić, pod nazivom "Arhitektonika neba i nula".

ТИЈАНА ФИШИЋ О НОВОМ ЦИКЛУСУ У ЧИЈЕМ СРЕДИШТУ ЈЕ НУЛА И ЊЕНО ЗНАЧЕЊЕ: Тачка мировања галаксије

"Celi mi", Foto promo

Postavka koja se nastavlja na prethodni opus ove renomirane autorke, predstaviće najnoviji ciklus, oko dvadesetak slika, u čijem fokusu je - nula.

Tema nule, odnosno, kruga, provlači se kroz izložena dela, tako što, ističe umetnica, svakom daje smisao, iz drugog ugla. Ona je tu uz oblake, violinski ključ, krugove u vodi, vetar ili horizont, koji predstavljaju arhitektoniku neba.

Foto promo

Zimska slika letovanja

- Fizika koristi nazive nulto polje i nulta tačka kao rezultat potiranja svih energija i objašnjava ih beskrajnim potencijalima energije - objašnjava Tijana Fišić.

- U fizičkom smislu, u trodimenzionalnoj predstavi stvarnosti, nula predstavlja tačku ukrštaja. U tehničkom prikazu, u nuli se sastavljaju ose, ravni, delovi prostora, tako da je nula i tačka sažimanja prostora i tačka iz koje se prostor širi.

Ova slikarka originalnog izraza, koja je u delima izgradila jedinstven i prepoznatljiv metafizički svet, višestruko je nagrađivana još od vremena studija. Na FLU joj je, krajem osamdesetih, pripalo priznanje iz fonda Đorđa Bošana, dva puta je bila laureat požarevačkog bijenala "U svetlosti Milene" (od čega joj je jednom pripao gran-pri), dobitnik je ULUS-ove nagrade na Jesenjoj izložbi i "Zlatne palete", na Prolećnoj izložbi u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", kao i "Mileševskog anđela" u Prijepolju...

Foto promo

Oblak ili Sveti Đorđe ubija aždaju

Njenu "Arhitektoniku neba i nulu" ovoga puta čine platna čiji su nazivi "Oblak ili sveti Đorđe ubija aždaju", "Nebeske lestvice i ključ", "Od celovitosti ka nestajanju - fragmenti postojanja", "Noćna nula", "Nula, oko, spirala, ključ", "0(nula)"...

Nosilac stvarnosti

NULA je pojava u matematici, cifra - tvrdi slikarka. - Nalazi se između pozitivnih i negativnih brojeva. Cifra izmene, promene, smene. Neutralna tačka - tačka balansa. Nula je iznos koji nema sadržaj. Nula je sad. Nula je sadašnji trenutak, jedini koji pripada stvarnosti, jedini koji postoji. Uvek je sad. Sve u plusu i sve u minusu nije stvarno, na izvestan način pripada iluziji. Večno je sad. Nula je generator potencijala vremena i prostora. Nula je nosilac stvarnosti.

- U prirodi postoje pojave kao vorteksi, spiralna kružna kretanja galaksija, planeta, vazduha (uragani i slično), tečnosti (virovi, krvotok...), a takva kretanja se nalaze unutar atoma, u centru svakog kružnog kretanja je tačka (prostor) mirovanja, nekretanja, nula - tumači autorka ovih ulja na platnu, koja će pred publikom biti do 23. septembra. - Fizička nula je centar svakog kružnog kretanja, prostor mira. Nula je neutralno mesto, balans energija. Nula je predstavljena simbolom kruga. Isti simbol opisuje i Sunce. On podrazumeva prostor unutar kruga i izvan njega.

Foto Fejsbuk

Tijana Fišić

Priroda umetnosti se, mišljenja je Fišićeva, podudara sa prirodom nule, svesti koja sve stvara i sve menja i ona sama je u stalnoj promeni. Stoga nula ima i potencijal promene.

- Sve je energija. Energije su stvarnost ili svest. Energija ili svest menja formu ili stanje i ne može nestati, a ne nastaje ni iz čega. Zahvaljujući nuli - zaključuje Tijana Fišić.

"Proleće u Srbiji..." u Narodnom muzeju

ROĐENA u Beogradu 1966. godine, Tijana Fišić je diplomirala na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Momčila Antonovića, gde je i magistrirala 1993. Iste godine postaje član ULUS-a, a od 2005. i redovni član najstarijeg srpskog umetničkog udruženja LADA. Umetničko delo "Predstava: Proleće u Srbiji 1999 - Ton smrti" nalazi se u stalnoj postavci srpskog slikarstva 20. veka u Narodnom muzeju u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)