PROPAO KROV NA KUĆI UMETNIKA: ULUS se uključio u rešavanje problema ateljea na Kosančićevom vencu 19

M. Kralj

20. 06. 2023. u 09:40

KROV na zgradi na Kosančićevom vencu 19, u kojoj je stvaralo na desetine naših najuglednijih likovnih umetnika, ozbiljno je oštećen, a ovo kišno proleće samo komplikuje situaciju za one čiji su ateljei još na ovoj legendarnoj adresi.

ПРОПАО КРОВ НА КУЋИ УМЕТНИКА: УЛУС се укључио у решавање проблема атељеа на Косанчићевом венцу 19

Privatna arhiva

Na inicijativu umetnice Mirjane Jovanović, u sanaciju se uključilo i Udruženje likovnih umetnika, čiji predstavnici pozvani na sastanak u opštinu Stari grad.

Privatna arhiva

Inicijator Mirjana Jovanović

- Spremni smo da preuzmemo odgovornost kako bi se taj problem rešio - kaže, za "Večernje novosti", Vahida Ramujkić, članica Upravnog odbora ULUS-a, preko čije posebne komisije je još 1945. godine likovnim umetnicima dodeljeno dvadesetak ateljea. - Međutim od 2012, Grad Beograd, vlasnik ovog, kao i mnogih drugih prostora, klasifikovanih kao "umetnički ateljei", a bilo ih je u tom trenutku oko 40 raspoloživih, unosi značajne izmene u postupku procedure za njihovu dodelu. Tada je ULUS isključen kao merodavni činilac za utvrđivanje kriterijuma kojim će umetnicima na dalje ovi prostori biti dodeljivani.

Ulusova radionica

PORED dvadeset ateljejskih prostora koji su se putem bodovne liste dodeljivali umetnicima, u prizemnom nivou, na adresi Kosančićev venac 19, nalazila se ULUS-ova stolarska radionica "Umetnik". To je bio servis za opremanje radova prvobitno za članove udruženja, a posle otvaranja susedne Prodajne galerije Beograd i za široke narodne mase, ljubitelje umetnosti - otkriva članica UO ULUS-a.

Od tog trenutka, prema rečima Ramujkićeve, nastaje haos, jer su preostali prostori iz fonda ateljea, na nivou grada, deljeni bez ikakvih kriterijuma.

- Konkretno, kada se radi o ateljeima na Kosančićevom vencu, od približno 20 jedinica, danas je oko sedam-osam zapečaćeno zato što su umetnici, nekadašnji korisnici, preminuli - objašnjava sagovornica. - Drugi deo su preuzeli porodični naslednici, ukoliko uredno plaćaju infostan, a jedan mali deo još uvek aktivno koriste umetnici članovi ULUS-a. Oni su uredno potpisali sporazum sa "Poslovnim prostorom", pre promena uredbi iz 2012.

Privatna arhiva

Vahida Ramujkić, ispred ULUS-a

Prema istraživanju koje je sprovelo Udruženje, više od 85 odsto likovnih umetnika ne raspolaže osnovnim uslovima za rad, odnosno nema radni prostor, napominje Ramujkićeva:

- A u zgradi na Kosančićevom vencu, koja nema drugu namenu osim ateljejske, postoje prazni, neiskorišćeni prostori, koji su zaključani i ne daje im se nikakva druga namena. Nije li ovo apsurdno? Ostaje pitanje da li će Udruženju likovnih umetnika Srbije, kao najstarijem i najbrojnijem umetničkom udruženju sa reprezentativnim statusom, biti omogućeno korišćenje ovog prostora kroz vraćanje nadležnosti za raspodelu ateljea u korist svog članstva i šireg kruga građana, ljubitelja umetnosti.

Od Aralice do Olje

KROZ gotovo osam decenija radne prostore na Kosančićevom vencu 19 imali su najistaknutiji domaći umetnici. Među njima su bili Stojan Aralica, Kosta Bradić, Oto Logo, Ilija Kolarović, Miro Glavurtić, Ivanka Šana Lukić Šotra, Miodrag B. Protić, Gordana Jovanović, Franjo Radočaj, Branko Šotra, Jovan Bjelić, Nikola Graovac, Majda Kurnik, Jovan Kukić, Mirko Očuča, Milan Besarabić, Zora Popović, Anton Huter, Petar Lubarda, Zuko Džumhur, Franjo Mraz, Živko Stojisavljević, Aleksandar Tomašević, Kosta Hakman, Svetozar Samurović, Dušan Ristić, Olja Ivanjicki, Ljubica Mrkalj, Nevenka Stojisavljević, Zoran Popović...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja