DEBAKL ŠOLAKOVIH PLAĆENIKA: Junajted grupa za rat protiv Telekoma u Briselu uzela najskuplje lobiste

Novosti online

21. 04. 2023. u 14:08

Lobisti i mediji Junajted grupe su izvršili tako strašan pritisak na poslanike parlamenta EU i posebno izvestioca Bilčika da je protiv njih vanredno usvojen specijalni amandman.

ДЕБАКЛ ШОЛАКОВИХ ПЛАЋЕНИКА: Јунајтед група за рат против Телекома у Бриселу узела најскупље лобисте

Arhiva

Junajted grupa i Dragan Šolak angažovali su najmanje dve uticajne lobističke kuće kako bi kompanija Telekom Srbija bila što više puta i što nepovoljnije pomenuta u najnovijem izveštaju Evropskog parlamenta, saznajemo u Briselu!

U pitanju su međunarodne kompanije Hajgejt (“Highgate.Ltd”) sa centralom u Londonu i Žid Luaret Nuel (“Gide Loyrette Nouel”) sa centralom u Parizu, a i jedni i drugi imaju svoje “specijaliste” za lobiranje pri institucijama EU.

Šolakovi skupo plaćeni lobisti ovoga puta su doživeli potpuni debakl - pokušali su da se srpski Telekom nađe u čak 12 amandmana na izveštaj specijalnog izvestioca Vladimira Bilčika o Srbiji, a uspelo im je jedva u dva.

Pritom, i pored svih veza koje imaju u Evropskom parlamentu, propao im je glavni cilj: da Telekom bude predstavljen kao jedna od takozvanih “velikih afera” u Srbiji. Poslanici EP prepoznali su kao tešku budalaštinu uporna insistiranja Šolakovih lobista da Telekom bude povezan sa korupcijom i bilo kakvim drugim kršenjima zakona.

Predstavnici britanskog Hajgejta čak su najmanje dva puta išli sa ljudima iz Junajted grupe na zvanične sastanke u parlamentu EU, o čemu postoje i pisane zabeleške na sajtu te institucije. Junajted grupu je na tim sastancima predstavljala potpredsednica kompanije Dragica Pilipović, dok su u ime Hajgejta bili Tanja Albreht i Teo Kračer.

U ime francuskih lobista za Dragana Šolaka direktno radi advokat Benoa le Bret, partner u firmi Žid, sa kancelarijom u Briselu.

Le Bret je jedan od najstarijih saradnika Junajted grupe - za njih radi još od 2014. i posebno je poznat kao majstor za zakulisne radnje iz senke, vrlo uticajan pre svega u Evropskoj komisiji, gde je prethodno bio na visokim funkcijama. Svoje kontakte iz angažmana u Komisiji ovaj Francuz je prosto preneo kada je počeo da radi kao skupo plaćeni lobista, a slično važi za Dragicu Pilipović, koja je kod Šolaka došla sa mesta direktorke u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju.

Ipak, kako se ispostavilo, džaba mafijaško-medijskoj hobotnici Dragana Šolaka sve pare kojima se razbacuju po Briselu, džaba papreno skupi lobisti sa moćnim kontaktima, džaba sve “trgovine uticajem” u institucijama EU! Prošla su im jedva dva amandmana od ukupno 12 koliko su gurali protiv Telekoma i nijedan od njima najvažnijih.

Čak su uspeli da sami sebi naprave “bumerang efekat”: bezobrazluk lobista Junajted grupe u Briselu, kao i najbrutalniji javni pritisak sa televizija N1 i Nova, bili su toliki da je Komitet za spoljne poslove EP protiv njih usvojio jedan specijalni amandman!

Šolakovi lobisti i mediji su u prethodnih mesec dana izvršili tako strašnu agresiju na poslanike EP i posebno izvestioca Bilčika, kakva se ne pamti u istoriji parlamenta EU, da je potpuno vanredno u Komitetu za spoljne poslove izglasan amandman 17c u kojem se ističe “zabrinutost zbog neutemeljenih napada u vezi sa tekućim pregovorima o ovom izveštaju”.

Teško blamiranje i potpuni debakl Junajted grupe u Briselu ipak gotovo sigurno neće naučiti Šolaka pameti i dovesti do neke pozitivne promene u njegovom ponašanju: frustracija zbog neprestanih poslovnih poraza od Telekoma je ogromna, najuspešniju srpsku kompaniju su proglasili za smrtnog neprijatelja, ponašaju se kao zver saterana u ćošak. Kod Šolaka i kompanije nema više ni zdravog razuma, ni poslovne logike, ni poštene borbe na tržištu, samo najotrovnija mržnja i neprestane kampanje destrukcije i laži. Jer u Junajted grupi i sami znaju da im je konačni poraz neizbežan, samo je pitanje vremena.

Lažni evropejci u Junajted grupi

Poseban cinizam je takođe neuspešan pokušaj Junajted grupe da parlament EU žestoko osudi Telekom Srbija jer kao kablovski operater u ponudi ima i par ruskih TV stanica, pored svih mogućih zapadnih.

Naime, Šolakova grupacija ima centrale na teritoriji EU, u Holandiji i Luksemburgu, i prosto svuda gde posluje mora da primenjuje sve evropske sankcije protiv Rusije, pa je i njihov SBB imao obavezu da svojim korisnicima u Srbiji isključi kanale ruskih državnih medija. Nema tu nikakvih evropskih vrednosti, Junajted grupa je isključivo u strahu od kazne EU zbog nepoštovanja sankcija iz ponude SBB izbacila ruske televizije.

A uz sve navedeno, glavni poslovni partner “proevropskih” Dragana Šolaka i Junajted grupe, kako u Srbiji, tako i širom sveta, jeste finansijski mešetar Volfram Kuoni, koji je u Švajcarskoj predmet čak tri državne istrage zbog mutnih poslova sa ruskim oligarsima i političarima!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

DIRLJIV SNIMAK: Kako su učenici ispratili omiljenog profesora u penziju - samo što nije zaplakao