Ministar Vulin otvorio vazdušnu streljanu u internatu Vojne gimnazije

Novosti online

01. 09. 2020. u 14:08

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin, povodom početka školske godine, obišao je danas internat Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, gde je otvorio novu vazdušnu streljanu, najmoderniju u zemlji, i prisustvovao prikazu gađanja vazdušnim oružjem.

Министар Вулин отворио ваздушну стрељану у интернату Војне гимназије

Foto: MO

Tom prilikom istakao je da je vojno obrazovanje ključ i osnov svake vojske.

- Ovde pravimo izvanredne podoficire, ali ih i pripremamo da postanu oficiri, ukoliko budu išli na Vojnu akademiju. Zahvalio bih, prvenstveno, njihovim roditeljima na ogromnom poverenju i ljubavi koju su pokazali prema svojoj zemlji, a mi to poverenje ni na koji način nećemo izneveriti. NJihovi uslovi su najbolji i nema škole u ovoj zemlji koja može da se meri sa uslovima koje imaju naši đaci u Vojnoj gimnaziji i internatu Vojne gimnazije. Mogu da se bave sportom, imaju obezbeđene odlične uslove smeštaja, imaju sjajne profesore, a evo sada su dobili i novu streljanu za vazdušnu pušku da mogu i u tome da se usavršavaju i napreduju – naglasio je ministar Vulin.

 
Prema njegovim rečima, svako ko veže svoju sudbinu za Vojsku Srbije treba da zna da je na njemu da da sve od sebe, a sve ostalo je posao sistema.

- Mi brinemo od toga šta će obući, gde će spavati, šta će jesti, kako će se školovati, gde će raditi, kakvu će platu imati – to je sve naša briga. Na vama je da date sve od sebe, na vama je da verujete svojoj zemlji i svojoj vojsci. Ove godine u Vojnu gimnaziju smo primili 111 dečaka i devojčica, a u Srednju stručnu vojnu školu 75. I Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola imaju daleko veći procenat onih koje smo primili nego ranijih godina. To govori koliko narod veruje svojoj vojsci i koliko zna da onaj ko se opredeli za vojnički poziv ima razloga da bude veliki optimista u budućnosti – poručio je ministar Vulin.

Ministru odbrane, tokom obilaska prezentovana je nova oprema za radiogoniometrisanje, nakon čega je obišao zgradu internata.

 
U razgovoru sa učenicima 48. klase Vojne gimnazije i učenicima Srednje stručne vojne škole, koji danas započinju školovanje, ministar Vulin im je poželeo mnogo uspeha tokom školovanja.
 
Načelnik Vojne gimnazije kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić predstavio je aktuelni trenutak te ustanove.
 
- Današnji dan je za Vojnu gimnaziju veoma značajan, jer je pre tačno 50 godina, 1970. započela nastava za učenike prve klase Vojne Gimnazije. Posebno mi je drago da su danas sa nama, u internatu Vojne gimnazije, pored ministra odbrane i najviših generala, i učenici prve generacije Vojne gimnazije koji će podeliti svoja iskustva sa učenicima naše najmlađe 48. klase koji tek započinju školovanje - rekao je kapetan bojnog broda Ćitić i dodao da će nastava u prvom polugodištu biti organizovana kombinovano, neposredno i na daljinu, za po dve klase učenika, uz poštovanje svih mera epidemiološke bezbednosti.

Foto: MO

 

Pukovnik Stevan Mušicki, načelnik Srednje stručne vojne škole, nakon što je prezentovao najvažnije rezultate te ustanove, izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja nove streljane.

 
- Nakon 10 godina otvorili smo novu najsavremeniju vazdušnu streljanu, koja će učenicima Srednje stručne vojne škole i Vojne Gimnazije, omogućiti obuku iz nastave naoružanja sa gađanjem, pa će učenici po završetku ovog dela školovanja biti potpuno spremni i za upotrebu vatrenog oružja.
 
Pukovnik Mušicki je zahvalio ministru odbrane na pruženoj pomoći i podršci u razvoju Srednje stručne vojne škole i tim povodom mu uručio Plaketu te vojnoobrazovne institucije.
 
Jedan od učenika 48. klase Vojne gimnazije, koji je u toj vojnoobrazovnoj ustanovi danas započeo školovanje je i Miloš Mirković iz Jagodine. Kaže da želju za vojnim pozivom ima odmalena i da su roditelji zbog te odluke ponosni na njega.
 
- Vojna gimnazija, osim što nudi besplatno školovanje, obezbeđuje i pruža i odlično znanje, neophodno za upis Vojne akademije - ističe Miloš i potvrđuje da je period prilagođavanja uspešno prošao, a da su uslovi u internatu, hrana, smeštaj i sve ostalo, na najvišem nivou.
 
Tokom obilaska, kome su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović i načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, ministar Vulin pozdravio je nekadašnje učenike Vojne gimnazije iz njene prve klase.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KAKO OTKRITI PREVARU? Svaki deveti polovnjak u Srbiji ima VRAĆENU KILOMETRAŽU - na šta morate obratiti pažnju pri kupovini