DANAS SU BELE POKLADE: Poslednja nedelja pred početak Vaskršnjeg posta, ove običaje bi trebalo ispoštovati

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

17. 03. 2024. u 07:21

DANAS pravoslavni vernici prema crkvenom kalendaru proslavljaju prepodnobog Gerasima Jordanskog, posle čije smrti je njegov lav umro od tuge za njim. Takođe, danas su Bele poklade.

ДАНАС СУ БЕЛЕ ПОКЛАДЕ: Последња недеља пред почетак Васкршњег поста, ове обичаје би требало испоштовати

Foto: Novosti, Profimedia, SPC

Bele poklade su najsvečanije su i najrasprostranjenije poklade tokom godine. 

Poslednja sedmica pred veliki Uskršnji post naziva se Bela, po belom mrsu koji se jede.

Veruje se da za Bele poklade treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima, kako bi se duša očistila, rasteretila i kako bismo se pripremili za Veliki post i pričest.

Cilj je da se u Časni post, koji počinje u ponoć, uđe bez greha. Jer, da bi Bog oprostio ljudima, moraju i oni međusobno da praštaju.

Bele poklade dan su maškara i povorki. Po selima, obično mladići, maskiraju se najčešće kao junaci, žene ili strašna bića koja plaše decu. Često se po selima, samo za ovu priliku, prave ljuljaške, pale gomile slame koje mladići preskaču.

Veruje se da onaj ko preskoči vatru ostaje zdrav čitave godine. Pepelom te vatre mažu se i deca.

Prema verovanjima, u domovima se pripremaju bogate trpeze, tradicionalno se sprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime. Neretko ruča se ili večera dva puta.

U ponoć počinje Veliki vaskršnji post, sedam nedelja posvećenih proslavljenju Boga i očišćenju duše i tela.

Gerasim Jordanski

Gerasim Jordanski bio je značajan svetac. Najpre je podvižništvo učio u misirskoj Tivaidi, pa je onda prešao na Jordan. Tamo je osnovao porodicu, u kojoj je imao oko 70 monaha, i koja i dan-danas postoji. Za svoj manastir, Gerasim je postavio poseban ustav.

Bio je primer svima. Uz časni post nije jeo ništa osim što se pričešćivao.

Jednom je video lava kako riče od bola, jer mu se zabio trn u nozi. Gerasim priđe, prekrsti se, i izvadi zveri trn iz noge. Lav je posle toga došao za starcem u manastir i tu ostao do smrti Gerasimove. A, kada je starac umro, i lav svisnu od bola za njim.

"Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Gerasime. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje. Amin!"

BONUS VIDEO: DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!