"ZAJEDNO I BEZBEDNO KROZ DETINJSTVO" Učenje o bezbednosti i prevenciji vršnjačkog nasilja u svim osnovnim školama u Srbiji (FOTO)

Z.U.

30. 08. 2023. u 15:25

PROTOKOL o saradnji u sprovođenju projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, koji će se u školskoj 2023/24 realizovati u svim osnovnim školama u Republici Srbiji u cilju podizanja svesti kod dece o posledicama i štetnosti nasilnog ponašanja, ali i učenja najmlađih kako da budu bezbedni, potpisan je danas u Beogradu.

ЗАЈЕДНО И БЕЗБЕДНО КРОЗ ДЕТИЊСТВО Учење о безбедности и превенцији вршњачког насиља у свим основним школама у Србији (ФОТО)

Foto: MUP

Protokol su potpisali ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministarka prosvete profesor dr Slavica Đukić Dejanović i šef Misije OEBS-a u Republici Srbiji Jan Bratu.

Po potpisivanju protokola ministarka Đukić Dejanović objasnila je da će se projekat realizovati u svim odeljenjima, svih osnovnih škola u Srbiji kroz informativno – edukativne radionice.

- Radionice će odlikovati timski rad policijskih službenika, predstavnika škola i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, uz korišćenje edukativnog materijala, prikazivanje spotova i predstava, obeležavanja značajnih datuma… - precizirala je Đukić Dejanović.

Istakla je da je cilj projekta podizanje nivoa svesti kod učenika osnovnih škola o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom svetu, prepoznavanje različitih vidova nasilja i diskriminacije, usvajanje strategije za pomoć drugima u nevolji i veština nenasilnog rešavanja konflikta, razvijanje saosećanja, ali i usvajanje znanja i veština o bezbednom učešću u saobraćaju i ponašanju u vanrednim situacijama.

Šef Misije OEBS-a u Republici Srbiji Jan Bratu ukazao je da će projekat za učenike starijih razreda prvenstveno biti usmeren na prevenciju vršnjačkog i digitalnog nasilja, dok će se za učenike nižih razreda bazirati na interaktivnim predstavama, učenju o bezbednosti kroz bojanke, nastavni materijal i radionice.

- Misija OEBS-a, kroz partnerstvo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete i drugim državnim institucijama, aktivno radi na poboljšanju bezbednosti dece i prevenciji maloletničke delikvencije - rekao je Bratu i izrazio nadu da će se u skorijoj budućnosti broj ovakvih inicijativa usmerenih na prevenciju povećati.

BONUS VIDEO: SREDNjOŠKOLCI ODAJU POČAST ŽRTVAMA MASAKRA - Pale sveće i ostavljaju cveće ispred škole na Vračaru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!