HIDROLOG PORUČUJE: Vrh plavnog talasa stiže u Srbiju 11. avgusta

Tanjug

07. 08. 2023. u 21:01

HIDROLOG Jelena Jerenić izjavila je danas da Srbiji ne prete poplave kao Sloveniji i Hrvatskoj i da neće biti potrebe da se proglasi redovna odbrana od poplava ni na jednoj stanici ni kada stigne vrh plavnog talasa, što se očekuje 11. avgusta.

ХИДРОЛОГ ПОРУЧУЈЕ: Врх плавног таласа стиже у Србију 11. августа

FOTO: Tanjug/AP

-Nema razloga za brigu. Za razliku od Slovenije, u Srbiji je hidrološka situacija povoljna. Za razlikku od prethodne dve godine, kada smo imali probleme sa plovnim putevima, trenutno to nije slučaj, rekla je Jerenić za Tanjug.

Kako je navela, trenutno je plavni talas kod Crnca, počeo je da raste vodostaj kod Sremske Mitrovice.

-Porast na Savi kod Beograda, odnosno kod Zemuna biće 1,5 metar i to je daleko od granice, navela je Jerenić.

Kada je reč o padu vodostaja, Jerinić kaže da će to teći usporenije jer je dosta vode u Hrvatskoj u retenzijama.

-Do 11. očekujemo veći i umeren porast, a posle toga biće stagnacija i neki manji porasti, tako da ne možemo da tačno da kažemo kada će biti vrh plavnog talasa, zbog situacije uzvodno, rekla je Jerenić.

Što se tiče bujičnih poplava, objašnjava da je, zbog velikih padavina, tlo je bilo navlaženo i zasićeno vodom, tako da su manje količine padavina, od po 20 milimetara, izazivale bujice.

Govoreći o situaciji u Sloveniji, konstatovala je da može da se uporedi sa onom u kojoj se Srbija našla 2014. godine.

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!