SRUŠENO 18 SRPSKIH SPOMENIKA U SELU MAŠIĆ: Prethodno ruinirana groblja u Kovačevcu i Novoj Gradiški

Novosti online

23. 07. 2023. u 19:09

POSLE uništavanja spomenika na pravoslavnim grobljima u Kovačevcu i Novoj Gradiški, u selu Mašić srušeno je poslednjih dana 18 nadgrobnih spomenika, od kojih je deo razbijen.

СРУШЕНО 18 СРПСКИХ СПОМЕНИКА У СЕЛУ МАШИЋ: Претходно руинирана гробља у Ковачевцу и Новој Градишки

Foto: Screenshot Youtube

Goran Nogić, sekretar Veća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije, ispričao je za portal "Novosti" da je jedan od meštana otišao na majčin grob i tamo video dvojicu mladića.

- Pitao ih je šta tamo rade, a oni su odgovorili da "grilaju", na šta ih je on poterao. Kad su otišli, video je zapaljenu vatru koju je ugasio, a onda i ukupno 18 srušenih nadgrobnih spomenika. Neki od njih su bili razbijeni. Meštanin je zvao policiju koja je napravila uviđaj i pokrenula istragu. Takođe su rekli da bi oštećeni vlasnici trebalo da se jave u cilju određivanja štete i na osnovu toga terećenja počinilaca. To je do sada učinilo dvoje ljudi, ali je problem što su vlasnici grobova velikim delom u Srbiji - ispričao je Nogić.

Ukupna šteta je velika, jer samo kamen za ploču košta od nekoliko stotina do hiljadu evra, plus troškovi graviranja imena i postavljanja na grob.

Poslenjih godina ovo je treći slučaj teških vandalizama na pravoslavnim grobljima u ovom kraju.

Foto: Screenshot Youtube

Kovačevac, pravoslavno groblje


- Do sada je zabeleženo uništavanje spomenika na grobljima u Kovačevcu i u samoj Novoj Gradiški, a sada i u Mašiću, gde se groblje nalazi u šumi, pola kilometra od glavnog puta. Ta su tri groblja vazdušnom linijom udaljena manje od pet kilometara - kaže Nogić.

U junu 2021. godine u Kovačevcu kod Nove Gradiške uništeno je 17 spomenika, mahom ispisanih na ćirilici. Tada su uništeni i pojedini drveni krstovi.

Nogić je u to vreme izjavio da su Srbi-povratnici toliko prepadnuti, da su neki čak prestali da se izjašnjavaju kao Srbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)