POREZ NA PSE, ZA ILI PROTIV? Novi predlog uznemirio vlasnike, jedna kategorija životinja posebno ugrožena

Novosti online

12. 04. 2023. u 17:33

PREDLOG generalnog sekretara Kinološkog saveza Srbije Mahmuda al Dagistanija da bi trebalo uvesti porez na pse, uznemirio je vlasnike kućnih ljubimaca i odgajivače. Mnogi smatraju da će tako veliki broj životinja koje se udomljavaju ostati bez potencijalnih vlasnika, kao i da će se povećati broj napuštenih životinja na ulicama, piše RTS.

ПОРЕЗ НА ПСЕ, ЗА ИЛИ ПРОТИВ? Нови предлог узнемирио власнике, једна категорија животиња посебно угрожена

Foto N. Skenderija

Stefan Stanković iz Vranja ima registrovanu odgajivačnicu dobermana. Kaže da bi porez bio dodatni namet i najviše štetio zapravo psima, koji se ne kupuju.

- Ljudi gledaju da udome psa, da tog psa ne plate iz ljubavi, da bi njega sačuvali, sklonili sa ulice. Ali kada bi se uveo porez na te pse verovatno bi ih oni pustili na ulice i onda bi nastao veliki problem - kaže Stefan Stanković, vlasnik odgajivačnice dobermana iz Vranja.

A da takvi psi često nisu čipovani, potvrđuje slabovida Užičanka Budimka Tošić, u čije je dvorište slučajno došao neobičan mešanac labradora i retrivera i pronašao svoj siguran dom pun ljubavi.

- Vidi se da je pas bio negovan, da je imao vlasnika da je bio pametan, ali da jednostavno iz kog razloga je izgubio vid, ne znam i faktički i onda nikom nije trebao više - kaže Budimka Tošić iz Užica.

Uvođenje poreza ne bi puno koristilo kada je reč o psima, koji zbog opasnosti po ljude treba da budu na povocu i sa zaštitnom korpom, smatraju kinološka udruženja iz Požege i Vranja. Oni tvrde da za slučajeve napada sa tragičnim posledicama, ipak nisu odgovorne životinje.

- Znači po meni jeste problem što ti psi nisu dobro socijalizovani i nisu adekvatni, sa njima nije rađeno, ali se znaju vlasnici, tako da nepoznati psi i nepoznati vlasnici - objašnjava Srđan Ilić, predsenik Kinološkog udruženja iz Požege.

- Zakon o dobrobiti životinja iz 2012. godine treba da doživi svoju punu primenu i onda će biti manje problema. A tamo je jasno naznačeno čija je obaveza smanjenje populacije i kontrola napuštenih pasa, gde lokalne samouprave, inspekcijski organi imaju svoje ingerencije i nadležnosti, gde za svaku štetu koju načini pas odgovornost snosi isključivo vlasnik - ističe Mićo Mladenović predsednik Kinološkog društva iz Vranja.

Pojedini veterinari smatraju da se treba više baviti zdravljem životinja, pa će tako biti bezbedniji i ljudi.

- Da vlasnik, svaki vlasnik koji ima svoga kućnog ljubimca uradi vakcinaciju, protiv zaraznih bolesti, jer je to dosta opasnije - naglašava Srđan Brmbota, veterinar iz Požege.

Najveći broj pasa lutalica zapravo su bivši kućni ljubimci, koje neodgovorni vlasnici ostavljaju najčešće u susednom gradu ili opštini. Ko bi za njih plaćao porez, niko ne zna. Ali se zna da pre oporezivanja, treba rešiti i mnogo važnija pitanja u ovoj oblasti.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!