BEZUMNI ČIN KOJI IZAZIVA JEZU: U Grdeličkoj klisuri obeležena još jedna godišnjica bombardovanja putničkog voza (FOTO/VIDEO)

Игор Митић
Igor Mitić

12. 04. 2023. u 16:57

NA ulazu u Grdeličku klisuru danas su tradicionalnim komemorativnim skupom obeležene 24 godine od kada su avioni NATO pakta bombardovali voz pun putnika dok je prelazio Bistrički most preko Južne Morave.

БЕЗУМНИ ЧИН КОЈИ ИЗАЗИВА ЈЕЗУ: У Грделичкој клисури обележена још једна годишњица бомбардовања путничког воза (ФОТО/ВИДЕО)

foto: I.Mitić

Posle ove tragedije tokom agresije na našu zemlju identifikovano je 15 žrtava, a povređeno je više desetina nevinih ljudi. Tačan broj nastradalih civila, među kojima je bilo i dece, nikada nije utvrđen.

I ove godine kraj spomen obeležja, koji čuva sećanje na nezapamćenu tragediju i jedan od najtužnijih događaja u novijoj istoriji Leskovca i Srbije, okupio se veliki broj zvaničnika lokalne samouprave, Ministartsva odbrane i Vojske Srbije, članova porodica stradalih i građana.

foto: I.Mitić

Oni su položili vence i cveće i minutom ćutanja odali poštu nevinim žrtvama. Prugom je, po tradiciji, prošao voz koji se oglasio neprekidnom jednominutnom sirenom.

- Svaki od stradalih putnika bombardovanog voza imao je svoje snove, planove i nadanja. Da negde stignu i nešto postignu. Sve je to zbrisala jedna plamena eksplozija. Naša je obaveza da žrtve pamtimo i pominjemo da se tako nešto više nikada i nikome ne ponovi – poručio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Članovi porodica nastradalih putnika kažu da ništa ne može da umanji njihovu patnju niti da im vrati najmilije. Oni i danas ne veruju da je sve bilo „greška“ i ubeđeni su da su NATO zločinci znali da svoje bombe šalju na voz pun civila. Sva njihova pravdanja doživljavaju kao sipanje soli na rane koje i onako nikada neće moći da zacele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)