IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "VEK BORBE": Izložba fotografija uglednog lista u Nišu

Novosti onlajn

23. 03. 2023. u 21:55

IZLOŽBA fotografija pod nazivom Vek Borbe, otvorena je danas u Galeriji Niškog kulturnog centra.

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ВЕК БОРБЕ: Изложба фотографија угледног листа у Нишу

Foto: Borba

Nakon Narodnog muzeja Ćuprija, koji je predstavljao drugu stanicu putujuće izložbe „Vek Borbe“, ona stiže i u Niš. Danas, 23.03. u Galeriji Niškog kulturnog centra u 13 časova otvorena je postavka autorke Milice Drašković, novinarke lista Borba.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovala je ekipa časopisa Borba, kao i domaćin, direktor kulturnog centra Srđan Savić. Izložbu je otvorio glavni urednik likovnog programa Niškog kulturnog centra, Nikola  Milovanović koji je izrazio veliko zadovoljstvo i čast što izložba sa ovako velikim jubilejom ima priliku da se nađe baš u Nišu i prepustio reč direktoru Borbe, Andriji Jorgiću.

- Posebno sam ponosan na autorku izložbe Milicu Drašković, koja je bila na visini zadatka i uspela da napravi pravu selekciju u moru slika iz Borbine foto dokumentacije kao i da prenese duh ovako velike medijske kuće, kao što je Borba - istakao je Jorgić, i podsetio da je Niš grad kulture, prepun znamenitosti koje bi svi trebalo da posete, poput Niške tvrđave, Istorijskog arhiva, Niške Banje… 

Autor izložbe Milica Drašković sprovela je prisutne kroz vremenski tunel zvani „Vek Borbe“ a svi zainteresovani posetioci postavku će moći da vide do 06. aprila.

- Želim da se zahvalim celom timu kulturnog centra koji je podržao moju ideju i izašao mi u susret. Protekle godine ovu izložbu sam napravila uoči veka postojanja medijske kuće Borba a fotografije koje čine izložbu daju vam odgovore na pitanja šta je Borba bila, kroz kakve tranzicije je prošla i ono najvažnije šta je iznedrila, poručila je autorka izložbe.

Prisutnima se obratio i direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić koji je istakao kako je Borba oduvek bila simbol novinarstva.

- Borba je veoma ugledan list koji je doživljavao transformacije. Tokom godina izrastao je u jednu vrstu autentične kulturne znamenitosti zbog čega se ni u jednom trenutku nisam dvoumio oko ove izložbe. Drago mi je što Borba ponovo privlaču pažnju kao nekada, svojim bogatim kulturnim sadržajem - izjavio je Savić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i bivši novinar Borbe, Miša Rakocija istoričar umetnosti i arheolog koji je svojevremeno izveštavao iz oblasti kulture za Borbu.

- Borba je nekada imala svoje dopisništvo u Nišu, o svim kulturnim i političkim dešavanjima ovde, mi smo izveštavali. Ona je u okviru svojih aktivnosti imala i prestižnu nagradu za arhitekturu, a upravo tu nagradu dobio je Nišlija Aleksandar Radović za rekonstrukciju i obnovu Konaka manastira Svetog Prohora Pčinjskog - priseća se istoričar umetnosti.

Ovom prilikom ekipa Borbe posetila je i Arhiv grada Niša sa kojim je ostvarila uspešnu saradnju u cilju širenja i promovisanja kulture i razgovarala o budućim zajedničkim planovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura