ČUVAJTE NAM MODERNU TRADICIJU: Kreativci ostavili poruke za naredne generacije u vremenskoj kapsuli u temeljima Centra "Ložionica"

V. N.

05. 02. 2023. u 06:45

KREATIVNI ambasadori nacionalne platforme "Srbija stvara", ali i brojni drugi istaknuti umetnici, inovatori i naučnici, među kojima i Miloš Biković, Lena Kovačević i Stefan Milenković, ostavili su svoje lične poruke u vremensku kapsulu koja će biti položena u temelje kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra "Ložionica", saopštili su iz platforme "Srbija stvara".

ЧУВАЈТЕ НАМ МОДЕРНУ ТРАДИЦИЈУ: Креативци оставили поруке за наредне генерације у временској капсули у темељима Центра Ложионица

Foto Z. Jovanović

Poruke su namenjene budućim generacijama kreativaca i inovatora, a ideja je da vremenska kapsula bude otvorena kada zgrada Ložionice bude ponovo rekonstruisana i adaptirana u neki, u budućnosti, još savremeniji i moderniji centar kreativnih industrija i inovacija.

- Drage kolege iz budućnosti, nadam se da je za vas stvorena pozitivna kulturna klima u kojoj možete slobodno da stvarate. Želim vam da otkrijete nove dimenzije kreativnosti, podstaknuti sopstvenom maštom, intuicijom i da uživate u nasleđu koje je nastalo generacijama pre vas. Veliki pozdrav uz molitvu da nam čuvate Srbiju i negujete vašu kreativnost i znanje koje je neophodno za generacije koje dolaze - kaže muzičarka Lena Kovačević.

Glumac i producent Miloš Biković ohrabrio je mlade ljude da stvaraju.

- Kad god se mladi i kreativni ljudi sreću dolazi do eksplozije ideja i do ukrštanja umeća, znanja i iskustava i kreativnosti koje uvek na neočekivan i divan način eksplodira i rodi nešto novo - rekao je Biković.

Glumica Jelena Gavrilović kaže da se kreativci vekovima susreću sa izazovima.

- Želim mladim ljudima svetlu budućnost koju nadam se da već živite, sa čistim vazduhom, zdravom prirodom i okruženi dobrim ljudima - poruka je glumice Gavrilović.

Multiistrumentalista Slobodan Trkulja poručuje srpskim kreativcima da se igraju kada stvaraju.

Foto Promo

- Samo kroz igru čovek može dotaći nebeske visine. Neka vam koren bude duboko u zvuku naše tradicije, a srce neka vas hrabro vodi u novo i nepoznato. Stvarajte smelo. Odgovorite na sve izazove dobrovoljno. Držite svoj pravac koji god vetrovi da duvaju. Budite junak svoje priče koji će na kraju ovozemaljskog puta moći da se okrene i kaže: dobro sam se borio. Sad je vreme da drugi nastave umesto mene. I čuvajte nam modernu tradiciju. Ona je zvuk srpske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - naveo je izvođač i kompozitor Trkulja.

Violinista i profesor Stefan Milenković kaže da "ovakav jedan centar predstavlja fenomenalni svetionik i divnu tačku za mlade".

Pored pomenutih, poruke su ostavili i Nordeus fondacija, modni kreator Aleksandar Nikolić, hirurg i naučnik Miroslav Lj. Đorđević, pozorišna rediteljka Ivana Vujić, Sanja Kerkez operska pevačica, EYOT džez bend, Institut za fiziku u Beogradu, Viktor Kiš, vajar i multimedijalni umetnik, Ana Krstajić, kompozitorka, Ivana Vasić, kostimografkinja, muzičar Petar Marić, umetnički i modni fotograf Nebojša Babić.

U vremenskoj kapsuli su poruke ostavili i Marko Brun iz Galerije Štab, Ivan Brkljač, direktor organizacije "Tačka povratka", Mateja Ristić, multimedijalni umetnik, Aleksandra Denda, kantautorka i mnogi drugi.

REALIZATORI

NOSIOCI i idejni tvorci projekta su Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu i nacionalna platforma "Srbija stvara", dok arhitektonsko rešenje potpisuje studio "AKVS arhitektura", pobednici javnog međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...