ČEKA NAS JOŠ ZEMLJOTRESA: Biće potresa u naredna dva meseca

Novosti Onlajn

03. 11. 2022. u 22:03

METEOROLOG Ivan Ristić posle današnjeg zemljotresa u Kraljevu rekao je da je on očekivan, kao i da se značajnije podrhtavanje tla može očekivati tokom čitavog novembra i decembra.

ЧЕКА НАС ЈОШ ЗЕМЉОТРЕСА: Биће потреса у наредна два месеца

Foto: Printskrin RTS

- Analizom seizmičkih podataka poslednjih 120 godina došlo se do zaključka da se zemljotresi dešavaju češće u proleće i jesen - kaže meteorolog.

On je podsetio i na nedavne potrese u Srbiji, čiji su epicentri bili oko Kopaonika i u centralnoj Srbiji.

- Manje zemljotrese od dva stepena po Rihteru imamo svaki dan, ali ih ne osećamo - kaže on.

Međutim, ne trese se samo Srbija, već čitav region, pa je zemljotres juče bio Hrvatskoj, a krajem avgusta je pogodio Bileću i osetio se u Stocu.

G.Šljivić

Ristić je dugo istraživao zemljotrese i prema njegovog teoriji puno zemljotresa u Srbiji uzrokuju dešavanja unutar Zemljine kugle. Prema njegovoj teoriji, dolazi do porasta temperature u dubini zemlje i preraspodele energije.

- Tako dolazi do zemljotresa koji su slabiji. A ta toplota koja se oslobađa ide ka površini Zemlje i lagano zagreva Zemljinu koru. To postepeno utiče i na promenu klime - objašnjava Ristić.

Ristić je ranije objasnio da je Zemljina kora jako tanka, mada se nama čini da je debela.

- Ona je kao ljudska koža u odnosu na ljudsko telo. Znači, jako je tanka, iako deluje da je debela. Zbog toga sva dešavanja unutra deluju kao da nešto vri! A da se dole ne dešava ništa, ne bi dolazilo ni do erupcije vulkana - objasnio je Ristić.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRAM VAS BILO! Englezi se baš plaše Srbije, rade sve da podignu tenzije pred meč protiv orlova