NAJOŠTRIJA OSUDA PRETNJI VERANU MATIĆU: U Vranju osvanuli plakati sa pretnjama predsedniku ANEM-a

Novosti online

27. 06. 2022. u 15:22

RADNA grupa za bezbednost i zaštitu novinara najoštrije osuđuje lepljenje plakata u Vranju sa likom Verana Matića, predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

НАЈОШТРИЈА ОСУДА ПРЕТЊИ ВЕРАНУ МАТИЋУ: У Врању осванули плакати са претњама председнику АНЕМ-а

Foto Tanjug

Reč je o novom postupku zastrašivanja putem veoma drske pretnje i diskreditacije koje su upućene Veranu Matiću. 

U ovom slučaju, pretnje su upućene čoveku koji, pored toga što je novinar i predsednik jednog medijskog udruženja, takođe je i član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, Stalne radne grupe za bezbednost novinara, i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara. Veran Matić je jedan od najistaknutijih zagovornika slobode medija, čovek koji decenijama zastupa interese novinara i celokupne medijske zajednice u zemlji i celom našem regionu, i koji se u svim slučajevima pretnji i napade na novinare zalaže za unapređenje krivično-pravne zaštite novinara.

Upravo zbog toga, pretnje koje su upućene Veranu Matiću su posebno neprihvatljive i izuzetno drske, i predstavljaju napad ne samo na njega kao pojedinca, već na celu medijsku zajednicu, ali i na radna tela koje je formirala država u cilju veće zaštite novinara u obavljanju njihovih profesionalnih zadataka. 

Sve vrste verbalnih i fizičkih pretnji, diskreditacija, pritisaka i napada na novinare i ugrožavanje njihove bezbednosti su apsolutno nedopustivi. 

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara traži od svih nadležnih organa da se preduzmu sve mere kako bi se pronašli odgovorni za lepljenje plakata sa likom Verana Matića u Vranju, i nalogodavci i počinioci.

Takođe, Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara i ovom prilikom pruža punu podršku vlasnici Oliveri Vladković i zaposlenima u OK Radiju u Vranju, kojima su bile upućivane pretnje od strane Dejana Nikolića Kantara, kome je u međuvremenu, zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji nadležnih organa, određen pritvor od 30 dana. 

Radna grupa pruža punu podršku i svim nadležnim organima, pre svega tužilaštvu, policiji i lokalnoj samoupravi u Vranju i apeluje još jednom da preduzmu sve mere kako bi se sprečio uticaj na novinare i onemogućavanje novinara da slobodno obavljaju svoj posao.

BONUS VIDEO: BANE VUKAŠINOVIĆ: Pred kraj života tv legenda nam je otkrila tajnu životnog uspeha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april