VOZOM 201,5 KM NA SAT: Novi rekord na srpskoj pruzi, na potezu od Beograda do Novog Sada

V. N.

23. 01. 2022. u 08:11

VOZ sa mernim kolima "Nemačkih železnica" za testiranje brze pruge od Beograda do Novog Sada, oborio je još jednom rekord, dostigavši brzinu od 201,5 kilometara na sat!

ВОЗОМ 201,5 КМ НА САТ: Нови рекорд на српској прузи, на потезу од Београда до Новог Сада

Foto Tanjug

Kako je juče potvrđeno u "Infrastrukturi železnice Srbije", voz je tu brzinu dostigao u petak, u popodnevnim časovima, bez ikakvih teškoća u funkcionisanju i saobraćaju.

- Prvi put brzina od 200 kilometara na sat ostvarena je prilikom saobraćaja voza za testiranje na deonici brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove. Tom prilikom brzinomer u specijalnoj lokomotivi koja je za potrebe testiranja brze pruge u Srbiji stigla iz Nemačke zabeležio je maksimalnu brzinu od 201,5 kilometara na sat - navode u Infrastrukturi železnice, dodajući da se testiranje odvija prema utvrđenoj dinamici, kao i da će biti nastavljeno i narendih dana.

Dinamička testiranja na pruzi za brzinu do 200 km na sat od Beograda do Novog Sada počela je 17. januara, a dan kasnije stigla su i specijalna merna kola koja su angažovana za realizaciju ovog posla. Testiranje brze pruge obavlja se fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd - Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara ove godine.

U glavnoj železničkoj stanici "Beograd Centar" u Prokopu, u funkciji je nova Telekomanda za saobraćaj vozova velikih brzina, odnosno Dispečerski komandni centar, u kome stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" i izvođača radova neprekidno prate funkcionisanje saobraćaja na brzoj pruzi i testiranja koja se obavljaju.

VUČIĆ: ISTORIJA SRBIJE

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je u petak, obilazeći novu železničku stanicu Inđija, koja se rekonstruiše u okviru izgradnje brze pruge na deonici Stara Pazova - Novi Sad, pogledao perone i staničnu zgradu. Specijalnim mernim kolima prethodno je "proverio" i brzinu pruge, koja je tada iznosila 181 kilometar na sat.

- Istorija Srbije - napisao je pored ostalog na instagram-profilu "Budućnostsrbije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024