TRI CENTRA ZA INKLUZIVNO OBRAZOVANJE: Dodatna podrška u učenju deci sa smetnjama u razvoju

B.B.

13. 08. 2021. u 15:50

U SRBIJI će biti osnovana tri resurs centra sa savremenom asistivnom tehnologijom za decu sa smetnjama u razvoju, čime će se unaprediti sistem dodatne podrške i kvalitet inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja, najavio je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Planirano je da se u narednom periodu taj broj poveća.

ТРИ ЦЕНТРА ЗА ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАЊЕ: Додатна подршка у учењу деци са сметњама у развоју

Foto: Tanjug

Prema rečima Ružića, resursni centri će okupiti stručnjake različitih profila, koji imaju iskustvo u radu sa decom i učenicima sa smetnjama u razvoju.

- Oni će pružati dodatnu podršku deci, učenicima i njihovim roditeljima, a i obučavati zaposlene u školama za individualizovani pristup obrazovanju - naveo je ministar. - Centri će biti formirani pri školama koje ispunjavaju određene kriterijume u pogledu opreme, ljudskih resursa, prostora i kvaliteta rada.

Ružić ističe da će resursni centri imati posebnu ulogu, kada je reč o primeni asistivnih tehnologija, kojima se unapređuje i olakšava učenje i napredovanje učenika sa smetnjama u razvoju i njihovo učešće u školskim i vršnjačkim aktivnostima.

- Uloga resursnog centra biće i da svako dete kome je to potrebno dobije odgovarajući uređaj asistivne tehnologije - objašnjava ministar. - Za pojedinu decu, asistivne tehnologije predstavljaju razliku između isključivanja i uključivanja, pristupačnosti i nepristupačnosti. Ove tehnologije, bilo da ih deca koriste kao pomagalo za kretanje ili za komunikaciju u učionici, omogućavaju  veći pristup sadržajima koji bi im bili potpuno nedostupni ili teško dostupni bez korišćenja ovih uređaja. Ne samo da im omogućavaju veći stepen nezavisnosti i autonomije u obrazovanju i radu, već im poboljšavaju kvalitet života

On je rekao da je planirana obuka za 4.000 nastavnika o inkluzivnoj pedagogiji, kao i obuke za 500 članova interresornih komisija o asistivnim tehnologijama i unapređenom povezivanju potreba deteta sa uslugama podrške. Centri su deo projekta "Unapređen ravnopravni pristup kvalitetnom douniverzitetskom obrazovanju za ugroženu decu" koji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a finansira EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!