SEKS I VISOK PRITISAK: Hipertenzija sroza libido više nego lekovi

I. K.

12. 05. 2023. u 20:50

POJEDINI lekovi mogu da smanje seksualnu želju (libido), a ponekad su i uzrok impotencije.

СЕКС И ВИСОК ПРИТИСАК: Хипертензија сроза либидо више него лекови

Foto Shutterstock

Pacijentima se često ne ukaže na ovu činjenicu, jer se lekari s razlogom pribojavaju da bi ona mogla da bude razlog da ne uzimaju terapiju. S tim u vezi oni upozoravaju da visok pritisak "ubija" potenciju više od lekova. Osim toga, činjenica je i da muškarci često umišljaju da im lek koji piju smanjuje seksualnu moć.

Vođeni tim iskustvom, italijanski stručnjaci objavili rezultate kliničke studije koja je testirala uticaj atenola, beta-blokatora koji se koristi u lečenju hipertenzije, na potenciju. Svi bolesnici podeljeni su u dve grupe. Jedna grupa pila je pravi lek, a druga je dobijala placebo. Pritom ni lekari ni bolesnici nisu znali ko uzima lek, a ko neaktivnu supstancu. Svaka grupa je podeljena u podgrupe, od kojih je jedna znala da lek može da izazove impotenciju, dok druga grupa nije imala tu informaciju. Posle kratkog ispitivanja svi bolesnici koji su znali da lek izaziva impotenciju, bilo da su pili lek ili placebo, imali su probleme sa potencijom češće nego pacijenti koji nisu znali kako lek može da utiče na seks.

Ipak, ostaje činjenica da neki lekovi deluju negativno na muškost.

Libido

Libido, to jest seksualna želja, vezan je za funkcije centralnog nervnog sistema. Zato je osetljiv na sve medikamente koji inhibišu njegovu aktivnost, a to su lekovi za smirenje, antidepresivi, lekovi koji smanjuju anksioznost i paniku, pa i neki lekovi za hipertenziju.

Erekcija

Erekcija je čisto vaskularni fenomen i stoga je mogu remetiti lekovi za regulisanje krvnog pritiska, holesterola i većina lekova za lečenje kardiovaskularnih bolesti. Lekovi koji fizički utiču na krvne sudove u muškom polnom organu, oni koji deluju na mozak, regulišu nivo hormona (naročito testosteron) ili pak utiču na neurotransmitere mogu da prouzrokuju erektilnu disfunkciju.

Ejakulacija

Ejakulacija je povezana sa autonomnim vegetativnim nervnim sistemom, čije funkcije nisu pod kontrolom ljudske volje. Ona zavisi od funkcije nerava koji iz kičmene moždine idu u malu karlicu. Reč je o složenom refleksnom procesu tokom kog se aktiviraju alfa-receptori u prostati i semenicima. Lekovi koji blokiraju alfa-receptore mogu da utiču na ejakulaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna