LEKOVITO ČAK I SEME: Bokvica, lek za sve boljke, od nje možete da napravite i - bombone protiv kašlja

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

08. 05. 2023. u 12:00

BILO da je ženska, muška ili mala - bokvica je lek za sve boljke. Lekoviti deo biljke su list, koren, pa čak i seme.

ЛЕКОВИТО ЧАК И СЕМЕ: Боквица, лек за све бољке, од ње можете да направите и - бомбоне против кашља

Foto Shutterstock

Farmaceut Jovana Smiljanić, iz Farmaceutske komore Srbije, kaže da s obzirom na to da je bokvica bogata glikozidima, taninima i flavonoidima ona ima antibakterijski efekat:

- Deluje i kao blagi laksativ, štiti jetru, podstiče izlučivanje mokraćne kiseline i i ima protivupalno dejstvo na donje disajne puteve.

U posebnu osobinu bokvice naša sagovornica svrstava da utiče na bolje izbacivanje sekreta iz bronhija pa se iz tog razloga koristi kod produktivnog kašlja.

Kako objašnjava bogata je sluzima koje pri primeni oblažu disajne puteve pa deluje i na suvi, nadražajni kašalj. Koristi se takođe i kod gastrointestinalnih problema, kao i kod čireva.

Bokvica svoju lekovitu moć pokazuje i kod upale kože i sluzokože.

- Svež sok bokvice je odlično sredstvo za brzo zarastanje rana, posekotina, modrica i bolova u ušima - kaže farmaceutkinja Smiljanić. - Deluje i na brzo zaustavljanje krvarenja kod hemoroida. U apotekama se može naći u obliku sirupa, septoleta i čajeva.

Bombone protiv kašlja

NAPRAVITE bombone od bokvice protiv kašlja po svojoj meri: 150 do 200 listića bokvice iseckajte, zatim prelijte sa 500 ml vode i lagano kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Nakon toga tečnost procedite, dodajte 25 g zaslađivača po izboru, 20 g maslaca, kašiku maslinovog ulja i kašičicu mlevenog komorača i kuvajte još dvadesetak minuta dok se ne stvori gust sirup. Potom, pleh za pečenje obložite masnim papirom i premažite uljem a zatim izlite sirup. Čim očvrsne podelite na komadiće veličine bombona.

U kućnim uslovima sveže zgnječena bokvica nanesena na gazu, pomaže kao obloga za svaku ranu, posekotinu, ujed insekta i povredu.

- Kao i sa svakom lekovitom biljkom potrebna je mera opreza u upotrebi bokvice - kaže naša sagovornica. - Ukoliko posedujete neka pridružena oboljenja pre njene upotrebe neophodna je konsultacija sa izabranom lekarom jer postoje stanja kod kojih se ne preporučuje. Na primer, kod osoba sa povećanim lučenjem želudačne kiseline. Njena dugotrajna upotreba se ne savetuje i zbog toga što može da uzrokuje zgrušavanje krvi i trombozu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri