MUKE ZBOG POLENSKE ALERGIJE: Unos vitamina B ublažava tegobe - ovo su prirodni izvori

I. K.

10. 05. 2023. u 18:50

POLENSKA kijavica, praćena zapušenim nosom i suzenjem očiju, muči sve veći broj ljudi.

МУКЕ ЗБОГ ПОЛЕНСКЕ АЛЕРГИЈЕ: Унос витамина Б ублажава тегобе - ово су природни извори

Foto Shutterstock

Oni koji su alergični na polen drveća imaju tegobe u ovo doba godine, tokom leta nevolje zadaju poleni trava, a s početka jeseni poleni korova. Međutim, sve je veći broj ljudi koji su alergični na sve grupe polena, pa im alergijski rinitis traje tokom cele godine, pogotovo kada su blage zime.

Osim antihistaminika i drugih lekova, jačina alergijske reakcije može da se ublaži i pravilnim odabirom namirnica. Jačajte imunitet zdravom ishranom, sastavljenom od namirnica bogatih vitaminima B i C, kao i flavonoidima. Od velikog značaja je i da uzimate po kašiku domaćeg, neobrađenog meda koji sadrži čestice voska iz saća i svakodnevno popijete po šolju čaja od ženšena ili ehinacee.

Iako se vitamini B prirodno nalaze u mnogim namirnicama, lako se uništavaju alkoholom i kuvanjem. Pošto ljudsko telo ne može da skladišti sve vitamine B kompleksa, važno je da ih stalno unosite kroz ishranu.

Ove namirnice su naročito bogate B vitaminima:

Foto Shutterstock

Žitarice celog zrna

Budući da se obradom žitarica uklanjaju brojne hranljive materije iz njih, birajte žitarice celog zrna koje nisu prošle kroz ovaj proces. Tu spadaju smeđi pirinač, proso i ječam.

Foto: Free Images Pixabay

Jaja

Jaja su dobar izvor vitamina B, posebno pantotenske kiseline (B5) i cijanokobalamina (B12). Dva velika jajeta pružaju oko 20% preporučene dnevne doze vitamina B12 i oko 30% preporučene dnevne doze vitamina B2.

Mahunarke

Osim što su bogate brojnim B vitaminima, mahunarke mogu pomoći u smanjenju šećera i holesterola u krvi.

Foto: Shutterstock

Citrusno voće

Citrusno voće, poput narandže i limuna, sadrži od šest od osam vrsta B vitamina. A to su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6) i folati (B9).

Meso, živina, riba

Meso (svinjetina, govedina...), živina (piletina i ćuretina) i riba (tuna, losos...) odlični su izvori vitamina B3, B6 i B12. Takođe sadrže i druge važne minerale kao što su kalijum, hrom, gvožđe, selen i cink.

Foto: Profimedia

Avokado

Avokado sadrži skoro 20 vitamina i minerala. Samo jedna šolja avokada (oko 150 grama) sadrži 30% preporučene dnevne doze folata i oko 20% preporučene dnevne doze vitamina B6.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a