ČAK 80 POSTO PACIJENATA NE PREŽIVI OVO STANJE: Rano otkrivanje bolesti biće u Kruševcu 7. i 8. aprila

S.BABOVIĆ

05. 04. 2023. u 09:33

ANEURIZMA trbušne aorte jedna je od najpodmuklijih bolesti, jer nema jasne i nedvosmislene simptome, upozoravaju stručnjaci.

ЧАК 80 ПОСТО ПАЦИЈЕНАТА НЕ ПРЕЖИВИ ОВО СТАЊЕ: Рано откривање болести биће у Крушевцу 7. и 8. априла

novosti

Na žalost, ovo stanje otkrije se neretko tek kada dođe do pucanja aneurizme. Procene su da oko 80 posto pacijenata ne preživi u tom slučaju. Zato je pilot program preventivnih pregleda koji je nedavno pokrenut u Srbiji važan kako bi se bolest otkrila na vreme i podigla svest o preventivnim pregledima.

Pregledi su mogući i u Opštoj bolnici Kruševac 7.i 8. aprila.

- Svi zainteresovani građani stariji od 50 godina, moći će da urade ultrasonografski pregled koji se sastoji od pronalaženja trbušne aorte i merenja njenog prečnika-navode u Opštoj bolnici.-Pregledi će se izvoditi u periodu od 08 do 14 sati, kada će se pružiti informacije o načinu pregleda, odnosno o daljoj prognozi shodno dobijenom nalazu.

Mobilni autobus sa edukovanim medicinskim osobljem, koji će izvoditi skrinig, biće stacioniran u bolničkom krugu, na parking prostoru preko puta zgrade nervnog bloka (P+8).

Prvu kampanju skrininga sa ciljem rane dijagnostika i lečenja aneurizme trbušne aorte pokrenula je Univerzitetska klinika za vaskularnu hirurgiju u saradnji sa Udruženjem kardiovaskularnih hirurga Srbije i uz podršku Ministarstva zdravlja. Pregledi traju najduže pet minuta i potpuno su bezbolni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje