BUĐENJE USRED NOĆI: Šta je uzrok redovnog prekidanja sna?

V. N.

31. 07. 2021. u 14:00

INSOMNIJE i nesanice ima gotovo svaki treći čovek, i ove kao i druge prpblematike kada je san u pitanju nisu retka pojava. Kako ističe doktor Boban Stepić, neurolog, razlozi buđenja usred noći često se povezuju sa stresnim situacijama, problemima ili anksioznim stanjima.

БУЂЕЊЕ УСРЕД НОЋИ: Шта је узрок редовног прекидања сна?

Foto: Depositphotos

 - Poremećaji sna su danas česti, pogotovo u vremenu pandemije virusa korona. Razlikujemo nekoliko podtipova nesanica, prema čemu se i određuje terapija. Buđenje usred noći moglo bi da bude posledica najrazličitijih uzroka, ali bih izdvojio kao najčešći, hroničnu izloženost stresu, preopterećenost obavezama, brigu za budućnost, opterećenost sa previše informacija tokom dana i slično. Dolaze u obzir i poremećaji raspoloženja, poremećaji bioritma, poremećaji hormonskog statusa, poremećaji kardiovaskularnog sistema i tako dalje.

Doktor u ovakvim situacijama savetuje pre svega higijensko-dijetetski režim - redovni i ne kasni obroci, smanjenje konzumiranja kafe, alkohola, prestanak pušenja, redovna fizička aktivnost. Ako sve to ne urodi plodom, potrebno je obratiti se neurologu ili psihijatru, koji će odrediti plan ispitivanja i lečenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024