PO NAFTU DO DNA: Iskopavanje crnogorskog podmorja počinje 25. marta

Z. Z.

15. 03. 2021. u 06:34

RADOVI na prvoj bušotini dubokoj preko šest i po hiljada metara, koja će pokazati ima li nafte u podmorju, počeće 25. marta. I taj posao trajaće od četiri i po do šest meseci.

ПО НАФТУ ДО ДНА: Ископавање црногорског подморја почиње 25. марта

Ilustracija / Foto Depositphotos

- Tek nakon šest meseci kada dotaknemo dno bušotine znaćemo o čemu se radi konkretno. Međutim, preliminarni nalazi koji nas upućuju na samo bušenje su veoma optimistični, ali videćemo na kraju rezultate svega toga - rekao je Marko Perunović, državni sekretar za energetiku. - Ugovor o eksploataciji rađen je po norveškom modelu i Crnoj Gori će pripasti od 62 do 68 procenata koje ide državi u odnosu na sve ono što je proizvedeno iz tog ležišta.

Drugi projekat, takođe značajan za Crnu Goru jeste rudnik Brskovo u Mojkovcu. Pregovori sa koncesionarom su u toku, ali detalji nisu usaglašeni, naveo je Bojanić i pozvao javnost da se uključi kako bi se razrešili svi detalji oko uticaja na životnu sredinu.

- Tamo će biti jalovište, ali sve će se raditi na jedan novi način i eksploatacija i odlaganje - naglasio je ministar. - Stavljanjem u funkciju rudnika Brskovo, lokalna zajednica ostvarila bi tri i po miliona prihoda od koncesione naknade i isto toliko od poreza na dobit, a uposlio bi od 450 do 700 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju