RIBE SA TRI KRAJA U JATU "BOKE": Prvi akvarijum u Crnoj Gori, u Dobroti, trebalo bi da bude otvoren u decembru

V. V.

21. 10. 2020. u 09:10

DO decembra će biti završen i otvoren Akvarijum "Boka", prvi u Crnoj Gori. Ovih dana je postavljanjem bazena završena prva faza projekta.

РИБЕ СА ТРИ КРАЈА У ЈАТУ БОКЕ: Први акваријум у Црној Гори, у Доброти, требало би да буде отворен у децембру

Foto aquariumboka.ucg.ac.me

Dr Branka Pestorić, naučna saradnica Instituta za biologiju mora iz Kotora, objašnjava da je pandemija virusa korona uticala na odlaganje projekta koji je trebalo da bude završen još u maju.

- Tada je zatvaranje granica sprečilo kolege iz Italije, iz firme "Panakva" koja je izvođač radova, da dođu i instaliraju opremu. Sada su oni tu čitav mesec pa su urađeni bazeni. Sledi postavljanje kamena i podloge u akvarijumu. Taj posao obavlja firma "Studio art". Prateći naš koncept dizajna, umetnici iz studija kreirali su 3D prikaz staništa - objasnila je dr Pestorić.

Branka Pestorić , Foto aquariumboka.ucg.ac.me

Prema njenim rečima, postavljanje akvarijumskog bazena predstavlja mnogo veći posao od samog punjenja bazena i naseljavanja.

- Svaka vrsta živi u drugačijem ambijentu u moru, a mi se zalažemo da taj prirodni ambijent što verodostojnije bezbedimo i u akvarijumu - kaže dr Pestorić.

MUZEJ

DVORIŠTE ispred Akvarijuma, deo je kompleksa, pa je preuređeno i predstavljaće nastavak šetališne zone od Kotora do Instituta. U planu je i Muzej na otvorenom, gde će biti predstavljeni tradicionalni ribolovni alati Bokokotorskog zaliva.

Akvarijum će biti smešten u okviru Instituta u Dobroti, na površini od 300 metara kvadratnih. Tri međusobno povezane prostorije će predstavljati floru i faunu Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog zaliva.

- U trećoj prostoriji biće smešten nizak bazen, gde će najmlađi posetioci moći da dotaknu vodu i osete blizinu organizama u bazenu i tako nauče više o flori i fauni Boke. To će i naučnicima iz Instituta će omogućiti da obavljaju različite naučne eksperimente "in vivo" i da prate sve što je teško pratiti u prirodnoj sredini - objasnila je dr Pestorić.

U prvom delu akvarijuma biće vrste iz dubokih voda Jadranskog mora, karakteristične za Mediteran, u drugom vrste iz otvorenih voda crnogorske obale i trećem vrste karakteristične za Bokokotorski zaliv. U planu je i izgradnja Centra za rehabilitaciju kornjača koje su sve ugroženije. Taj centar uticaće na smanjenje stradanja ovih lepih i retkih vrsta, uverena je naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)