BEKENBAUER I U STIHOVIMA: Milan Šule Delić, nekada perjanica Sutjeske, danas piše knjige

V. KADIĆ

subota, 25. 07. 2020. u 09:48

БЕКЕНБАУЕР И У СТИХОВИМА: Милан Шуле Делић, некада перјаница Сутјеске, данас пише књиге

Foto privatna arhiva

BEKENBAUER u fudbalu i književnosti. Tako se može opisati životni tok Milana Šula Delića, nekadašnje fudbalske uzdanice nikšićke Sutjeske, vanserijskog talenta kome su mnogi predviđali blistavu karijeru.

Njegova igra na terenu podsećala je na tadašnje majstorstvo nezaboravnog Nemca Franca Antona. Nažalost, jedna povreda odvojila ga je od fudbalkih terena, pa je teška srca okačio kopačke o klin. Međutim, Šule nije pao u očaj! Kao retko koji fudbaler, posvetio se književnosti, uglavnom pesničkom stvaralaštvu, kroz koju se prožimaju lirika i filozofija. Do sada je objavio 13 knjiga, a ovih dana izašla je "Poezija".

NAJBOLjI IGRAČ

- BIO sam deo istorijskog podviga kada smo postali omladinski prvaci Jugoslavije, i to posle dve finalne utakmice protiv Dinama u Zagrebu i Nikšiću. Po odluci tadašnjeg selektora reprezentacije Jugoslavije Stevana Ćeleta Vilotića, proglašen sam za najboljeg igrača - seća se Milan Delić.

- Taj neumorni posvećenik duha i pisane reči, navikao je da razmišlja, piše i peva usamljenički, jer se nikako nije uklapao u uobičajene poetske šablone. Ali to mu nije smetalo da gradi osoben stil, da univerzalne teme obradi pesnički, a dokuči filozofski - napisao je književni kritičar Želidrag Nikčević.

Šule je "žario i palio" sedamdesetih godina, a nadimak Bekenbauer, koji su mu nadenuli bivši fudbaleri Sutjeske - Bogdan Vuković, Vladimir Kontić i Rajko Nikolić, traje i danas.

Foto privatna arhiva

- Lepo je setiti se tih vremena, kada se igrao dobar fudbal - kaže Delić. - Kao omladinci Sutjeske izgarali smo na terenu, a posebno na utakmicama protiv velikana Partizana, Zvezde, Dinama i Hajduka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)