U "JEVREMOVCU" I BANKA GENA NAŠIH BILJAKA: Zgrada u Botaničkoj bašti će, posle tri decenije, konačno biti završena

B.B.

03. 03. 2024. u 07:00

POSLE tri decenije, objekat u Botaničkoj bašti "Jevremovac" bi konačno trebalo da završen i od rugla zaraslog u korov na jednoj od najlepših lokacija u prestonici pretvoren u prostor posvećen slavnom naučniku Josifu Pančiću.

У ЈЕВРЕМОВЦУ И БАНКА ГЕНА НАШИХ БИЉАКА: Зграда у Ботаничкој башти ће, после три деценије, коначно бити завршена

Foto: Biološki fakultet

 Očekuje se da Ministarstvo finansija uskoro dati saglasnost na objavljivanje tendera za početak radova na zdanju čija je izgradnja počela 1992. godine i u koje je uloženo više od milion evra. Radovi su prekinuti dve godine kasnije, jer nisu postojale neophodone dozvole.

Prema rečima prof. dr Željka Tomanovića, bivšeg dekana Biološkog fakulteta za čijeg mandata je ponovo pokrenuta cela priča završetkom objekta bila bi dostupna Pančićeva zaostavština.

- Projektom je planirana banka gena naših biljnih vrsta, retkih i ugroženih, uključujući i Pančićeve Ramonde - ističe profesor Tomanović. - U Nacionalnoj laboratoriji u Batajnici postoji banka gena gajenih biljaka u poljoprivredi, ali ovde je planirano za negajene biljne vrste, čime bi se ti genetički resursi trajno sačuvali što je izuzetno značajno u kontekstu klimatskih promena koje ugrožavaju opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Proeces legalizacije i ponovnog projektovanja objekta započet je pre tri godine, čemu je prethodilo ispitivanje započetog objekta što je uradio Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

- Nakon toga, iz sopstvenih sredstava smo finansirali izradu sve neophodne projektne dokumentacije i legalizovali postojeći objekat - kaže Tomanović. - To je bio uslov da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podrži finansiranje završetka ovog objekta preko infrastrukturnog kredita za visoko obrazovanje u Srbiji dobijenog od Razvojne banke Saveta Evrope.

Dekan Biloškog fakulteta prof. dr Ljubiša Stanisavljević, navodi da je bruto površina objekta oko 2.900 metara, a uplaćena je prva tranša kredita. Dekan podseća da Botaničku baštu godišnje poseti oko 30.000 predškolske i školske dece iz cele Srbije.

- U zgradi su planirane učionice i laboratorije za rad talentovane dece za biologiju i prirodne nauke - kaže profesor Stanisavljević. - Objekat će imati izložbeni prostor gde će biti dostupni vredni eksponati, knjige i zaostavština Josifa Pančića, uključujući i njegov originalni herbar, koji se čuva u herbarijumu u Botaničkoj bašti u tavanskom prostoru upravne zgrade i trenutno je nedostupan za posetioce. Zgrada ima i amfiteatar koji je planiran za održavanje predavanja, obrazovne programe, kao i koncerte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!