LISICE ŠETAJU GRADOM: Beograđani na ulicama često zatiču divlje životinje

A. Z. K.

08. 11. 2023. u 15:45

BEOGRAĐANI sve češće imaju priliku da tokom šetnje sretnu i pokoju lisicu.

ЛИСИЦЕ ШЕТАЈУ ГРАДОМ: Београђани на улицама често затичу дивље животиње

Foto: printskrin tviter / Gorica Nikolin

Skoro je jedna viđena na Bogosloviji, prethodno na Dorćolu, a na Banjici su viđene kako večeraju na samoj tramvajskoj okretnici.

Divlje životinje sve češće zalutaju u urbane delove Beograda. U "Veterini Beograd" ovo ne smatraju neobičnom pojavom. Srećom, lisice su plašljive, pa opasnost nije tako velika kao kada u grad zalutaju divlje svinje.

- Naš grad okružen je prirodnim staništima divljih životinja i sasvim je normalno da zalutaju u naselja. Ovakve "posete" češće su na obodima prestonice - kažu u "Veterini". - Psi koji nemaju vlasnike i šetaju ulicama mogu biti vrsta zaštite jer mogu da spreče divlje životinje da priđu naseljenim delovima. Treba imati na umu da je bilo koja životinja izmeštena iz svog okruženja u urbanu sredinu veoma zaplašena i da iz straha za sebe može da napadne čoveka.

Prijave "Veterini"

GRAĐANI koji zateknu divlje životinje negde u gradu trebalo bi ovakve slučajeve odmah da prijave JKP "Veterina Beograd". Njihove ekipe dežuraju tokom celog dana i Beograđani uvek mogu da ih pozovu. Divlje životinje koje građani zateknu na javnim površinama u njihovoj su nadležnosti. Osim njih, na teren izlaze i lovačka društva kako bi se sprečio bilo kakav nemili događaj.

Prošle godine pojedini meštani Kaluđerice, Mirijeva i Karaburme prijavljivali su nadležnima upade šakala na njihove posede. Kako su tada nadležni objasnili, za pojavu šakala na obodu grada krivi su ljudi koji su stvorili divlje deponije. Naime, na ovim mestima ima ostataka hrane koji ih privlače. Prema rečima stručnjaka, šakala je najviše bilo u Pančevačkom ritu, sremskom i šumadijskom delu Beograda.

Kada na beogradskim rekama poraste vodostaj divlje svinje postanu posetioci centra grada. Stručnjaci kažu da ove životinje nisu naivne i da građani ne bi trebalo da ih slikaju. One neće napasti dok im se neko ne približi, ali mužjaci znaju da budu veoma opasni, pa i ženke ako imaju prasiće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)