ZAVRŠENA PRVA FAZA: Nastavlja se uređenje groblja Oslobodilaca Beograda 1944.

B.B.

16. 06. 2022. u 16:12

NA Groblju oslobodilaca Beograda 1944. završena je prva faza konzervatorsko-restauratorskih radova, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА: Наставља се уређење гробља Ослободилаца Београда 1944.

Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture

Urađena je konzervacija i restauracija nadgrobnih ploča, zamena onih koje su bile u lošem stanju, a sve su tretirane zaštitom od atmosferilija. Saniran je ogradni zid od opeke ka Jevrejskom groblju, obnovljena je ograda duž Preradovićeve ulice, sređena su oštećenja na klupama i staze od lomljenog kamena.

Radovi su počeli u februaru ove godine, a projekat su uradili stručni saradnici Zavoda koji su bili zaduženi za konzervatorski nadzor.

Druga faza rekonstrukcije odnosiće se na konzervatorsko-restauratorske radove na pristupnom platou i monumentalnom zidu, sa reljefima i ispisima

SPOMENIK KULTURE

GROBLjE oslobodilaca Beograda prvi je memorijalni kompleks napravljen u Beogradu posle Drugog svetskog rata. Za spomenik kulture utvrđeno je 1987. godine. Otvoreno je 20. oktobra 1954. godine, na njemu je tada sahranjeno 818 boraca Crvene armije i 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Na nekoliko mesta biće postavljene informativne table, kako bi se posetioci detaljnije upoznali sa ovim spomenikom kulture. Stručnjaci napominju da, iako je memorijalni kompleks parterno uređena zelena površina, on predstavlja mesto sećanja i pijeteta prema sahranjenim palim borcima Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, te u tom smislu njegova funkcija nije parkovska već isključivo memorijalna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara