"LOLA" IGRA SAD BEZ BRIGA: Grad Beograd konačno preuzeo najveće amatersko KUD na Balkanu

S. Vidačković

21. 02. 2022. u 16:40

POSLE višedecenijskih napora da reše egzistencijalna pitanja, pronađu osnivača, novac za skupe režije i honorare nekoliko zaposlenih, članovi i rukovodstvo AKUD "Ivo Lola Ribar" sada su odahnuli.

ЛОЛА ИГРА САД БЕЗ БРИГА: Град Београд коначно преузео највеће аматерско КУД на Балкану

Gostovanje u Severnoj Koreji, Foto I. Marinković

Odbornici su na poslednjoj sednici Skupštine odlučili da Grad preuzme brigu o najvećem amaterskom kulturno-umetničkom društvu na Balkanu, koje je tom odlukom postalo ustanova kulture. "Lolina" zgrada u Resavskoj ulici, gde je za 78 godina postojanja prošlo na desetine hiljada mladih ljudi, nastavlja da neguje neprolazne vrednosti bogatog srpskog nasleđa i kulture.

Od osnivanja 1944. godine do danas, "Lola" pamti svoje najbolje i najcrnje dane. Do osamdesetih godina igralo se, pevalo i plesalo bez ikakvih poteškoća. Međutim, dolaskom novog vremena i tranzicije država je izgubila razumevanje i kulturno-umetnička društva postala su nevidljiva za nadležne.

- Bilo je velikih poteškoća u poslovanju i dramatičnih situacija - objašnjava, za "Novosti", direktor AKUD "Ivo Lola Ribar" Vladan Tešanović.

- Mi se već godinama bavimo izmenom statusa, naša transformacija u ustanovu kulture traje veoma dugo. Od 1990. godine smo praktično bez osnivača. Tada nastupa vreme tranzicije koja je potpuno uništila sva kulturno-umetnička društva u državi, mnoga su ostala bez prostorija za probe, a neka su se trajno ugasila. Tada su nas pominjali u pogrdnom smislu, kao nešto što je "seljačko", a činjenice su govorile potpuno suprotno.

Sala za vežbanje u Resavskoj ulici, Foto I. Marinković

Na svetskim takmičenjima, srpske igre su oduvek odnosile prvo mesto. Naša kultura i tradicija su toliko bogate, nema smisla da to stranci bolje vrednuju nego mi sami.

Prema njegovim rečima, "Lola" se dosad finansirala od članarina i povremenih donacija.

Od tog novca plaćali su se honorari šefovima sekcija, a najviše para odlazilo je na grejanje. Grad je doneo odluku da "Lola" ove godine dobije pet miliona dinara, što će biti dovoljno za plate, troškove održavanja prostora i finansiranje dela programa.

- Hvala Gradu Beogradu koji je prepoznao veliki nacionalni značaj našeg KUD, rešena nam je egzistencija, odnosno pitanje spasa i opstanka. Ovo je veliki iskorak u kulturi, dosad su sve vlasti bile neme na naše zahteve. Svi naši članovi, od najstarijih do najmlađih su se veoma obradovali kada su čuli tu divnu vest, jer su svi bili svesni s kakvim se problemima suočavamo već godinama - iskren je direktor Tešanović.

Foto I. Marinković

Ovo društvo broji gotovo 1.000 članova, pretežno studenata, srednjoškolaca i mlađih, koji su raspoređeni u pet umetničkih sekcija: folklornoj, horskoj, narodnom orkestru, Loli klasik i Teatru "Levo". Iza njih su na hiljade nastupa, turneja i deset puta više proba. Proputovali su ceo svet.

- Kada je reč o radu sa najmlađima, mi nismo samo KUD, već i vaspitna ustanova, imamo najbolju socijalizaciju dece, ovde se oni oblikuju, rastu, stasavaju, druže se, putuju...

 Foto I. Marinković

Vladan Tešanović

Povremeno proveravamo njihov uspeh u školi i ukoliko je loš, ne dozvoljavamo im da dolaze na probe dok ne poprave ocene. Neki roditelji su se bunili zbog toga jer smo, navodno, previše zadirali u privatnost. Međutim, kad se ocene poprave, dolazili su da se izvinjavaju. Iako smo svi jedna velika porodica, kod nas vlada velika disciplina, svi su uključeni u sve aktivnosti i tačno se zna šta ko i kada radi - ističe naš sagovornik.

Tešanović veruje i želi da i druge opštine širom Srbije, slede primer Beograda i preuzmu lokalne KUD, koji opstaju gotovo bez dinara. On ističe da nadležni treba da pokažu brigu jer to nije spas samo jednog umetničkog društva i očuvanje tradicije, nego i briga o deci koja žele da se bave folklorom.

sa titom i hruščovom, Foto Arhiva

POKRETAČ ŽIVOTA

- AKUD "Lola" je aktivni pokretač života kako lokalne zajednice, tako i celog društva.

Ovo udruženje svojim radom inspirativno ostvaruje vezu između kulturno-istorijskog nasleđa, savremene umetnosti i obrazovanja, pažljivo čuvajući i autentične istorijske i umetničke vrednosti - navodi se u Odluci koju su usvojili prestonički odbornici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna