VLADETI JEROTIĆU PARČE KOSANČIĆA? Više predloga koja bi ulica mogla da ponese ime slavnog akademika

M. STANOJKOVIĆ

07. 10. 2021. u 08:33

AKADEMIK prof. dr Vladeta Jerotić simbolično bi mogao da "kroči" u svoj stari kraj, u kome je rođen ili u onaj gde je proveo život.

ВЛАДЕТИ ЈЕРОТИЋУ  ПАРЧЕ КОСАНЧИЋА? Више предлога која би улица могла да понесе име славног академика

KUTAK Deo Kosančićevog venca, Foto P. Mitić

Po inicijativi gradonačelnika Zorana Radojičića da jedna ulica u prestonici dobije naziv po Jerotiću, kao jedan od predloga razmatra se, kako saznajemo, da to potencijalno bude neki kutak oko Kosančićevog venca, gde je akademik proveo prve dane svog života.

Odluka o imenovanju ulice trebalo bi da se pred odbornicima nađe već na narednoj sednici Skupštine grada.

Predlog, koji je stigao tri godine posle njegove smrti, što je i uslov za pokretanje inicijative, u Zadužbini Vladete Jerotića dočekali su sa oduševljenjem. Kako, za "Novosti", kažu, on je bio rođeni Beograđanin, pešak, koji se svakodnevno kretao na potezu od Zadarske, preko Kondine i Kumanovske ulice, oko Crkve Svetog Marka.

- Rođen je u Zadarskoj ulici, ali budući da je ona kako saznajemo, promenila već naziv u Ulicu Dobrice Ćosića, bilo bi neprilično menjati - kaže, za "Novosti", Irena Arsić ispred Zadužbine.

- Lepo bi bilo, budući da su se oni poznavali i sarađivali, da Jerotić dobije ulicu tu negde u komšiluku blizu Ćosića, a svakako u kraju gde se rodio. On je jedan deo života proveo i oko Radio Beograda, u Kondinoj ulici, a najveći deo oko "Metropola", u Kumanovskoj ulici. On je bio pešak i kretao se u tom delu grada. Osim Beograda, voleo je i Vojvodinu, odakle mu je bila žena.

Vladeta Jerotić, Foto A. Stanković

Kada je reč o spomen-obeležju, tu nekih zvaničnih predloga nema. Ipak, kako smatra Arsićeva, nijedno rešenje neće odgovarati svima.

Kako, za "Novosti", objašnjava gradonačelnik Zoran Radojičić, da bi se realizovala ova ideja, u narednom periodu planirano je održavanje sastanaka sa gradskim službama koje će preduzeti aktivnosti iz svojih nadležnosti. Prema njegovim rečima, potrudiće se i radi se na tome da se odluka nađe na sledećoj sednici Skupštine grada.

- Prilikom sastanaka razmotrićemo najbolje predloge, imajući u vidu ulice u kojima je akademik rođen, u kojima je živeo i stvarao kao i o najadekvatnijoj lokaciji gde bi se našao spomenik - navodi Radojičić. - Ovu inicijativu podnosim ne kao gradonačelnik, nego u svojstvu građanina.

ISKORAK IZ AKADEMSKE ZAJEDNICE

KAKO se navodi u obrazloženju inicijative, Jerotić je bio naučnik koji je ostavio snažan trag u različitim poljima, pa će tako ostati upamćen kao vrstan neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof i književnik. Bio je neobičan i po tome što je iskoračio iz okvira akademske zajednice time što je omogućio da se pojavljivanjem i u medijima veliki broj ljudi upozna sa njegovim radom, čime je dao dragocen doprinos našoj zajednici.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)