OD SUTRA TOPLI RADIJATORI: U popodnevnim časovima finalne probe sistema

Š. Marović

06. 10. 2021. u 19:49

ZBOG srednjih dnevnih temperatura koje će sutra biti ispod 12 stepeni celzijusa građani prestonice će u poslepodnevnim časovima osetiti tople radijatore.

ОД СУТРА ТОПЛИ РАДИЈАТОРИ: У поподневним часовима финалне пробе система

Cev je pukla još 27. oktobra u tehničkoj etaži / Foto Ž. Knežević

Iz "Toplana" apeluju da se do 15. oktobra, odnosno do zvaničnog početka grejne sezone, prijavljuju samo kvarovi curenja ili negrejanje celih stambenih jedinica. Cene grejanja se neće menjati u odnosu na prošlu grejnu sezonu.

Kako je za RTS istakao Zoran Spasenovski direktor Direkcije za proizvodnju trenutno se "Beogradske elektrane" nalaze u režimu funkcionalnih proba, što podrazumeva ispitivanje funkcionalnosti sistema u hladnom dinamičkom režimu.

- Međutim, gradska odluka prema kojoj "Beogradske elektrane" isporučuju toplotnu energiju građanima Beograda kaže da u periodu od 1. do 14. oktobra ukoliko srednja dnevna temperatura bude 12 stepeni ili niža počeće sa isporukom toplotne energije našim korisnicima - kaže on. - To znači, a kako nam prognoza za sada kaže temperatura će biti niža za 12 stepeni i "Beogradske elektrane" od danas kreću u takozvane tople probe, što opet znači da će naši korisnici u kasnim popodnevnim časovima osetiti tople radijatore.

Spasenovski takođe ističe da "Elektrane" sa radom kreću ujutru od osam časova, kada se uzgreva sistem, a za to je potrebno vreme pošto je toplovodna mreža velika i dužine je preko 1.600 kilometara.

- To je ogromna količina vode koju treba ugrejati, a sistem iz statičkog prelazi u dinamičko stanje i to treba odraditi polako da ne bi došlo do nekih havarija - tvrdi Spasenovski. - Što se tiče dovoljne količine gasa za ovu sezonu, "Elektrane" su na vreme potpisale sve potrebne ugovore sa isporučiocima energenata. Najbitniji je onaj sa "Srbija gasom" zato što prirodni gas čini 96 procenata u ukupnoj potrošnji naših energenata. Naravno, nabavili smo i alternativna goriva, kao što su ugalj, pelet, mazut i nafta. Ukoliko bi došlo do takve situacije, beogradske elektrane su dužne po gradskoj odluci da obezbede alternativno gorivo za 15 dana.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)