KO nije izabrao gde će na letovanje, idealna prilika je da to uradi u narednih nekoliko nedelja, jer su u mnogim turističkim agencijama sajamski popusti već objavljeni. Oni se kreću i do 40 odsto. Popuste na rane i sajamske rezervacije daju gotovo sve agencije, bez obzira na to da li će se naći 20. februara pod kupolama Beogradskog sajma, kada i zvanično počinje 42. međunarodna turistička manifestacija.

- Mnoge agencije, tokom trajanja Sajma, nudiće i do 40 odsto jeftinije aranžmane za hotele, a kada je reč o apartmanima, u zavisnosti od termina, ti popusti će ići do 25 odsto - ispričao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. - Sigurno je i da će biti jeftinih aranžmana za Grčku, naročito u predsezoni i za sredinu i kraj septembra. Tada se, objektivno, plaća samo prevoz, a smeštaj ništa ne košta. Time se otvara i zatvara sezona u Grčkoj. Tako da je izvesno da će biti nekih aranžmana od pedesetak evra.

Kako objašnjava Seničić, ni ove godine, nijedna destinacija ne može da priđe Grčkoj. Ona ostaje omiljeno letovalište turista iz Srbije. Čak i kada je reč o ekonomskoj isplativosti, za najveći broj građana u našoj zemlji, ona je najbolja opcija. Nijedna destinacija nema toliko apartmanskog smeštaja, a čak i tamo gde ga ima, značajno je skuplji od onog u Grčkoj. Crna Gora nije toliko skuplja. Međutim, sigurno je da će cela situacija sa Crnom Gorom, nažalost, uticati na odlazak tamo.


PROČITAJTE JOŠ: NBS: 45.000 firmi i preduzetnika dugovalo 241 milijardu dinara


- Ove godine na Sajmu neće biti mnogo turističkih agencija, kao i prošle što ih nije bilo - govori Seničić. - Mnogima se ne isplati. Daju popuste dok Sajam traje. Ipak, sigurno je da će one koje budu bile na Sajmu imati još veće popuste. Ove godine biće i novih zemalja koje će se predstaviti, ali će biti i dosta domaćih izlagača, već tradicionalno u Hali 4. Pojavile su se i neke nove destinacije u Italiji i Španiji.

Međunarodni sajam turizma, pod sloganom "Put pod noge", održaće se od 20. do 23. februara. Zajedno sa ovom manifestacijom biće održani i Sajam vina "Beo vajn", Sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA i Sajam suvenira "Vidi Srbiju".


EGIPAT I TURSKA

NAJBOLjI odnos cene i kvaliteta i dalje imaju Egipat i Turska. Kako nam je objasnio Seničić, u sezoni se najviše isplati otići na neku od ovih destinacija. Može da bude nešto skuplje od apartmana, ali gotovo svi hoteli nude velike popuste za decu, čak i za onu koji imaju do 16 godina.