OD 1. januara predstojeće godine kompletan boravak 15.500 mališana u novosadskim vrtićima neće plaćati roditelji nego gradska uprava. Objašnjavajući ovu odluku koja je veoma obradovala roditelje, gradonačelnik Miloš Vučević naglasio je da je i ovaj potez u sklopu potpomaganja pronatalne politike i investiranja u sigurnu budućnost.

Pročitajte još - Novi Sad: U vrtić i na "klik"

- Naša država pomaže pronatalitetnu politiku a Novi Sad se uključuje ovom novom merom. Mi želimo što više dece, što više klinaca u gradu a ovaj projekat je projekat za budućnost, to je investicija u našu decu - rekao je prvi čovek grada novinarima precizirajući da će za finansiranje boravka dece u vrtićima iz gradske kase biti izdvojeno dodatnih 306,5 miliona dinara.

Pritom ni deca koja idu u privatne vrtiće jer nisu mogla da dospeju na lisitu Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" neće biti zapostavljena. I do sada je Grad delom sufinansirao njihov boravak u privatnim vrtićima, a u planu je da od polovine naredne godine subvencije za njih budu povećane.

Prema dosadašnjem cenovniku roditelji su za decu uzrasta od šest meseci do pripremnog predškolskog programa plaćali 4.700 dinara mesečno za celodnevni boravak. Poludnevni boravak od četiri sata košta 1.709 dinara, a za celodnevni boravak dece u pripremnom predškolskom programu roditelji su izdvajali 4.264. Porodice koje imaju više dece plaćale su boravak u vrtićima samo za dvoje mališana.

- Ova odluka je lepa pretpraznična vest. Od prvog januara u našem kućnom budžetu imaćemo uštedu od bezmalo 5.000 dinara što nije zanemarljiva suma - kaže Predrag Dragaš, diplomirani građevinski inženjer iz Novog Sada.

Slično razmišlja i Jovana Jokić, koja kaže da će ubuduće umesto da izdvaja sredstva svom sinu za vrtić, taj novac usmeriti u neku sportsku aktivnost kojom želi da se bavi njen dečak.

NIJE PRVI PUT

ODLUKA o besplatnim vrtićima druga je lepa vest za roditelje u Novom Sadu u poslednja tri meseca. Uoči početka aktuelne školske godine, podsetimo, gradonačelnik je obradovao sve roditelje novosadskih prvaka nabavkom besplatnih udžbenika za njihove školarce.