JEDNOSMENSKOM nastavom, koja će od septembra prema pilot-projektu Ministarstva prosvete zaživeti u nešto više od 200 škola u Srbiji, biće obuhvaćene i 43 školske ustanove u Vojvodini od kojih su tri u Novom Sadu.

Prema podacima koje je "Novostima" saopštio resorni Pokrajinski sekretarijat, ukupno tri školske uprave predložile su ukupno 51 školu za jednosmensku nastavu. Od tog broja biće odabrane 43.

- Školska uprava Novi Sad predložila je tri škole: OŠ "Jovan Popović", OŠ "Vuk Karadžić" i OŠ "Veljko Vlahović" u naselju Šangaj - kažu u Sekretarijatu, uz napomenu da će uoči predstojeće školske godine raspolagati potpunim i zvaničnim podacima.

PROČITAJTE JOŠ - Šarčević: Jednosmenski rad i zakon o finasiranju visokog obrazovanja prioriteti za 2019.

Projekat predviđa da se kroz rad u jednoj smeni učenicima posle nastave ponude dobro osmišljene raznovrsne aktivnosti, ukupno njih 50, u raznim dopunskim ili dodatnim aktivnostima, sportskim sekcijama...

Kriterijumi za izbor škola koje će učestvovati u ovom pilot-projektu bili su da se jednosmenski rad može izvoditi u matičnoj ili u izdvojenoj školskoj zgradi, motivisanost kolektiva i spremnost direktora za ovakav rad, mogućnost obezbeđivanje obroka za učenike...

- Ovaj projekat nesporno je kvalitetna promena, kojoj se radujemo mi u OŠ "Veljko Vlahović", jer deca će imati mogućnost da se posle nastave uključuju u njima interesantne aktivnosti, bilo da je reč o podršci i pomoći u učenju, bilo da su to aktivnosti kao što je informatička i finansijska pismenost, ili sport, a sve je na dobrovoljnoj bazi - kazala je "Novostima" direktorka Ljubica Grubač.

PROČITAJTE JOŠ - CELODNEVNA NASTAVA U VIŠE OD 200 USTANOVA: U školi po ceo dan, uz besplatan ručak!

U ovoj školi, koju pohađa oko 150 osnovaca, nastava se i dosad organizovala samo u prepodnevnoj smeni. Deca su imala dopunsku nastavu, i to po jedan čas nedeljno, dok pilot-projekat predviđa takve aktivnosti na dnevnoj bazi. Odnosiće se, pritom, na sve učenike - kako na one i postižu izvanredne rezultate, tako i na đake kojima treba individualan rad da bi dostigli potreban nivo znanja.


BIĆE ZADOVOLjNI I RODITELjI

OD jednosmenske nastave, kao je nedavno objasnio ministar Mladen Šarčević, korist će imati đaci, nastavnici i roditelji, jer je cilj da se učenje završi u školi. Roditelji u većini slučajeva rade od devet do 17 sati, a kući stižu sat kasnije. Njihova deca, pak, nastavu završavaju u 13.30 sati i vreme do povratka roditelja, uglavnom provode samujući.