ALEKSANDROVAC - LIK Presvete Bogorodice pojavio se u stablu kajsije porodice Rilak,iz prigradskog naselja Borje kod Aleksandrovca. U župskom kraju nije skoro bilo sličnih pojava, pa je ova,kako tvrde meštani, privukla značajnu pažnju.

Domaćin, Vladimir Rilak je sa sinom, Ivicom krenuo da seče drvo staro oko 10-ak godina. Namera im je bila da stablo iskoriste za ogrev.

-Sin je onda primetio lik na preseku stabla, pa su sačuvani delovi delovi drveta na kome se pojavio lik Bogorodice - posvedočili su u porodici Rilak.

PROČITAJTE JOŠ: Nova Oluja preti našem blagu!

Vest se brzo čula i u Aleksandrovcu, gde veruju da je porodica Rilak sigurno nečim dobrim zaslužila pojavu Bogorodice koja podseća na njen prikaz kao na ikoni. Ovakvi fenomeni neretko se, kao i ikone koje plaču, povezuju sa mogućom dragocenom istorijom samog lokaliteta, gde je primećen fenomen ili sa blagoslovom vernika koji su na fenomen naišli.

-Lik Bogorodice se toliko jasno vidi, pa se priča o ovom čudu brzo proširila u Župi i primamila veliki broj znatiželjnih Žušljana da vide ovo drvo- iznosi Boban Pribanović, urednik periodičnika Narodne nezavisne novine RO iz Aleksandrovca.


Presveta Bogorodica vrlo je poštovana u Aleksandrovcu.Poznati manastir Drenča iz 14.veka, koji se nalazio na oko šest kilometara od opštinskog naselja ima crkvu Bogorodičinog Vavedenja.U Rasinskom okrugu, gde bogomolje pripadaju Eparhiji Kruševačkoj sa sedištem u Kruševcu, od čak 13 manastira, čak je pet posvećeno danima i praznicima koji se vezuju za Bogorodicu.