TREĆU godinu zaredom, Taraš, pitomo potisko selo u blizini Zrenjanina, posećuju turisti iz Nemačke. Reč je o ljubiteljima ptica, članovima ornitološkog društva iz zapadnonemačkog grada Ahena. Njih je u banatsku ravnicu privukla briga domaćina o rodama, prelepim krilatim selicama koje su se ovde odomaćile i postale simbol Taraša.

- Grupu od tridesetak gostiju iz Nemačke dočekali smo na ulazu. Prvo su poželeli grupno fotografisanje ispred table koja označava da Taraš ima poseban status evropskog sela roda. Usledila je šetnja ulicom roda, ponovo fotografisanje ispred gnezda našeg najpopularnijeg para, Prvoja i Mare, koji trenutno požrtvovano brinu o svojim mladuncima - kazuje Aleksandra Marovac Cucić, predsednica Udruženja "Taraške rode", koja je osmislila ovu lepu priču i zdušno radi na promociji Taraša i njegovom pozicioniranju na turističkoj mapi Evrope.


PROČITAJTE JOŠ:
Manje đaka prvaka u Pirotu

Sa osmatračnice na bari Rogozara, koja je pretvorena u pašnjak, izvor hrane za seosku stoku, ali i raj za ptice, gosti iz Nemačke uživali su u predivnom pejzažu. Raspoloženje im je upotpunila vožnja skelom preko Tise, uz zvuke tamburaškog orkestra. Na malom vašaru u centru sela, počašćeni su domaćim đakonijama - od čuvenih taraških kobasica i slanine do vina i rakije. Domaćini su ih darivali i prigodnim suvenirima, slikama ovdašnjih amatera, prikazali im dokumentarni film o rodama, a druženje je nastavljeno u večernjim satima.

- Gosti su otišli nasmejani i puni lepih utisaka, sa uspomenama koji će ih uvek podsećati na čarobni Taraš - kaže čelnica Udruženja, zadovoljna učinkom seoskog turizma, koji ima sve šanse da postane budućnost Taraša.

Udruženje, inače, za kraj juna priprema tradicionalnu manifestaciju "Dani taraških roda". Njegovi predstavnici spremaju se i za put u Švajcarsku, gde će u Altreu, od 14. do 17. juna, učestvovati na sastanku Mreže evropskih sela roda.


PROČITAJTE JOŠ:
Cementara odabrala deset projekata

40 PAROVA

NEMAČKO udruženje ekologa "Euronatur" 2015. je proglasilo Taraš za evropsko selo roda, zbog svestrane brige meštana o ovim pticama. U Tarašu se gnezdi 40 parova belih roda, najviše u Srbiji. Rode su srasle s mestom, gde je priroda neokrnjena i gde se posebna pažnja posvećuje ekologiji.