НАРЕДНЕ школске године ће у први разред неке од пет пиротских основних школа кренути 390 предшколаца - шездесетак мање него лане - а зато што је ово уједно и најмањи број првака у последњих тридесетак година, биће проблема и са размештајем учитеља, те попуњавањем просветних норми.

Прочитајте још: СВЕ МАЊЕ ЂАКА У СРБИЈИ: Гаси се 800 одељења

Најосетнији пад броја нових школараца се бележи у ОШ "Душко Радовић" и ОШ "Свети Сава", у тијабарском делу града, које имају велики број истурених одељења - сеоских школа које се због миграције становништва увелико празне.

Пре нешто више од пола века, када је надомак индустријске четврти подигнута ОШ "29 новембар", која је касније преименована у "Душко Радовић", овде је врвело од деце, а у први разред је уписивано и по шест одељења. Тада је Пирот био озбиљан и моћан индустријски град, а сада директорка школе Наташа Бранковић наводи да ће бити уписана само два одељења. Каже, миграција становништва са села у град узима данак...

Слично збори и њен колеге Марјан Ранчић који је на челу тијабарске ОШ "Свети Сава", у коју ће на јесен поћи око 90 првака. И он се са сетом сећа времена када су имали јака истурена одељења у Крупцу, Извору, Бериловцу...

Прочитајте још: Пирот: Пљусак запушио канализацију (ФОТО)

Иако се и они суочавају са мањком ученика, у најстаријој пиротској ОШ "Вук Караџић" и ОШ "8. септембар" ситуација је ипак боља.

ЈАСНА ПРОЦЕДУРА

ПРОСВЕТНИ инспектор у Градској управи Пирота Душан Спасић каже да се, сходно позитивним прописима и колективним уговорима, за прекобројне учитеље најпре траже додатни часови како би попунили фонд, а када се исцрпе и ова могућност - следи потрага за другим радним местом.

Ако је за утеху, последњих година се у једином граду на крајњем југоистоку Србије повећава број новорођенчади, па ће за неколико година ипак бити више првака.