Otpad ne ide u Ibar

M. NIĆIFOROVIĆ

30. 05. 2018. u 10:40

Отпад не иде у Ибар

Govor šefa Delegacije EU Sema Fabricija

U Raški počela izgradnja modernog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Moderno postrojenje u selu Rvati koštaće više od šest miliona evra

U SELU Rvati kod Raške, na desnoj obali Ibra, u utorak je u prisustvu ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija, počela izgradnja modernog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje će koštati 6,2 miliona evra, 5,2 miliona evra obezbediće Evropska unija, a ostatak Opština Raška i Republička direkcija za vode. Planirano je da postrojenje bude završeno za godinu dana.

PROČITAJTE JOŠ - Pogon čisti otpadne vode

Srbiji je potrebno oko 300 sistema za prečišćavanje otpadnih voda, mi ćemo ih izgraditi. Raška danas treba da slavi, otpadne vode više neće zagađivati Ibar - rekao je ministar Trivan, naglasivši da se Raška naslanja na Kopaonik, koji ako želi da ostane nacionalni park, mora da se uredi tako što će se zaustaviti divlja gradnja, i na planini izgraditi postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

- Već smo izgradili ovakva postrojenja u Šapcu, Subotici i Vrbasu, a pripremamo ih u Leskovcu, Brusu, Blacu, Nišu, Kraljevu. Za te projekte izdvojićemo 65 miliona evra - rekao je Sema Fabricio.


PRIKLjUČCI ZA 12.000 DOMAĆINSTAVA

OKO 12.000 domaćinstava u opštini Raška dobiće novu kanalizacionu mrežu, na koju će moći da se priključi i veliki broj seoskih domaćinstava, poboljšaćemo i dovod vode, a sledi i veća briga za otpadne vode na Kopaoniku, u Jošaničkoj Banji i Baljevcu - istakao je, uz zahvalnost EU i Vladi Srbije, predsednik Opštine Raška Ignjat Rakitić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Bgd

30.05.2018. 10:52

A šta ćemo sa flašama, kesama i ostalim otpadom? Od Kraljeva do N.Pazara je ekološka katastrofa, narod baca smeće na sve strane. Užas....