BIZNISMENI FORMIRAJU MUZEJ PIVA: Dragulj na Begeju izbegao otpad

Slobodan Pašić

11. 03. 2018. u 10:23

БИЗНИСМЕНИ ФОРМИРАЈУ МУЗЕЈ ПИВА: Драгуљ на Бегеју избегао отпад

U Zrenjaninu deo istorije grada

Šabački biznismeni pomažu u formiranju Muzeja piva u Zrenjaninu. Firma "Lavovi 015" deo mašina i pivarske opreme poklonila gradu

RADNICI šabačkog preduzeća za trgovinu sekundarnim sirovinama "Lavovi 015" započeli su rasklapanje mašina i opreme industrije piva ZIP u Zrenjaninu, koju su početkom ove godine, za nepuna 32 miliona dinara, pazarili na licitaciji stečajnog upravnika.

Dragulj industrijskog nasleđa grada na Begeju, koji je baštinio istorijski ugled njenog osnivača Lazara Dunđerskog, na sreću, neće ceo završiti na otpadu kao staro gvožđe. To je, za "Novosti", potvrdio Nikola Marinković, direktor "Lavova 015". Saopštio je i ohrabrujuću vest, da će šabačka firma dati pun doprinos zrenjaninskim turističkim poslenicima na projektu formiranja muzeja piva.

- Bakarni kazani iz takozvane varione, gde se nekada kuvalo pivo, a predstavljaju "srce pivare", već ranije su izuzeti iz prodaje i biće eksponati u budućem muzeju. Prihvatili smo predlog iz Zrenjanina da poklonimo još neke mašine i opremu koja zavređuje da bude izložena u muzeju - kaže Marinković.

Šapčani imaju rok od sto dana da iseku i otpreme na otpad ono što su kupili. Smatraju da su napravili dobar posao. Ne skrivaju, međutim, žalost zbog sudbine industrijskog prvenca u gradu na Begeju. Na pivaru, gde se pivo neprekidno točilo puna dva i po veka, sve dok 2010, zbog loše privatizacije nije stavljen katanac.

Prethodno je, takođe na otpadu, završila šećerana, drugi industrijski objekat koji je sinonim Zrenjanina. Šećerana i pivara bukvalno su izgradile grad. Bile su okosnica razvoja Kombinata "Servo Mihalj", a u tranziciji su doživeli istu sudbinu. I nepovratno otišli u istoriju.

Crtež pivare Dunđerskog iz 19. veka


EKSPONATI

PIVARA Lazara Dunđerskog izgrađena je 1911. godine, na istom mestu gde je 1746. nemački kolonista Sebastijan Krajcajzen započeo proizvodnju piva u banatskoj ravnici. U muzeju piva, u jednoj od autentičnih zgrada, nalaziće se mnogobrojni eksponati, kao svedočanstvo tradicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije