Subotica: Plaćaju komunalije, a “plivaju“ u fekalijama!

J. LEMAJIĆ

24. 09. 2016. u 22:41

Суботица: Плаћају комуналије, а “пливају“ у фекалијама!
JKP "Vodovod" traži više cene, a kanalizacija se izliva. Građani: Poplave česte, a odvođenje vode sve skuplje

SUBOTICA - JKP "Vodovod i kanalizacija" zatražilo je od Gradskog veća da cena vode poskupi za 4,91 odsto, te da od 1. oktobra građani plaćaju 47 dinara po kubiku.

Subotičani, koji cele nedelje saniraju posledice kiše i izlivanja kanalizacije, ovu vest su, blago rečeno, dočekali na nož.

Naime, preduzeće je zatražilo i poskupljenje usluga odvođenja otpadnih voda, i to za 18,11 odsto, a prečišćavanje otpadnih voda za 21,53 odsto. Tako bi odvođenje otpadnih voda građani plaćali 30 dinara, a prečišćavanje 35 dinara po kubiku. Naravno, bez PDV.

- Predložene korekcije doneće preduzeću više od 50 miliona dinara mesečno. Od plaćanja čiste vode 22,3 miliona, odvođenja otpadnih voda 13,3 miliona, a od njihovog prečišćavanja 15,5 miliona - navodi se u obrazloženju.

Na svaki udar na kućni budžet građani burno negoduju, a revolt Subotičana ovoga puta mnogo je veći, jer od utorka saniraju štetu nastalu posle dvanaestočasovne obilne kiše. Kako je palo rekordnih 75 litara po kvadratnom metru, gotovo da nema dela grada koji nije bio poplavljen, jer kanalizacija ne može da primi veću količinu padavina.

- To je bila situacija u kojoj je intervenisanje gotovo nemoguće. Poplave nisu nastale zbog zapušene kanalizacije, već zbog ekstremne količine vode - objašnjavaju u JKP "Vodovod i kanalizacija". - Prečistač nije mogao da preradi svu količinu vode, otvoreni kolektor je bio pun, otvorili smo i obilazni vod, kojim je kišnica odvođena direktno u Palić, ali ni to nije značajnije poboljšalo situaciju. Da zagušenja nije bilo, govori i činjenica da se po prestanku padavina za manje od jednog časa sva voda povukla.

Ovo objašnjenje pak nikako nije umirilo Subotičane, koji tvrde da već decenijama posle svake veće kiše postaju "bačka Venecija".


UVEĆANI TROŠKOVI

PRIHODI od uvećanih cena, objašnjavaju komunalci, biće usmereni na pokrivanje uvećanih troškova tekućeg održavanja u cilju obezbeđenja kontinuiranog i nesmetanog funkcionisanja vodosnabdevanja i kanalisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije