Savić: Srebro ne slavimo

S. KRSTOVIĆ

28. 01. 2016. u 07:11

Савић: Сребро не славимо

Dejan Savić sa novinarima "Žurnala", "Novosti" i "Sporta" foto: N. Paraušić

Selektor vaterpolista Srbije tvrdi da ne bi izašli na balkon da nisu osvojili zlato: To je nešto što ne priliči tradiciji, kao i ugledu vaterpola

BALKON Starog dvora je rezervisan samo za pobednike. To je selektora vaterpolista Dejana Savića, koji tvrdi da ne bi došli u Skupštinu grada da su prošle subote u nezaboravnom finalu EP u Beogradu izgubili od Crne Gore. Srećom, bili su bolji (10:8) i zlatni het-trik su proslavili sa promrzlim navijačima.

- Sigurno ne bismo otišli. Vaterpolo reprezentacija nikad nije slavila srebrnu medalju. Mislim da je to nešto što ne priliči tradiciji, ugledu ovog sporta, ranije, ove i buduće generacije - decidiran je Savić.

Kormilar vladara Evrope i sveta naglašava da je šampionat bio fenomenalan, izuzetan događaj za Srbiju, Beograd i naš vaterpolo:

- Viđena je organizacija na visokom nivou, u šta nismo sumnjali, jer Srbija samo tako i ume da priredi događaje. Odziv publike je bio veći nego što smo očekivali, što se videlo protiv Malte, a da ne govorim o samom finalu. Možda je ovo bio najveći vaterpolo događaj na svetu ikada.

Ipak, Savić nije mogao a da ne konstatuje da su “takmičenje, ekipe i sam vaterpolo kao igra”, bili u senci nekih stvari koje prate organizaciju EP:

- To je jedina mana. Obeležili su ga ogromni pritisci, razna čudna dešavanja, negativne strane koje nisu morale da prate ovo takmičenje. Ali, kada se pobedi, kada se ostvari rezultat, sve to pada u vodu. Samo, koliko god bio sladak ukus u ustima, opet postoji određena doza gorčine.

SAMO SRBIJA TROFEJNI strateg smatra da Srbija treba da se diči samo rezultatima od 2006.
- Jesmo naslednici SFRJ, ali ako se pogleda sastav ekipe, ipak mi je bliža moderna Srbija. Trebalo bi da se okrenemo rezultatima Srbije, a ne bilo koga. S druge strane, od 2006. nijedan kolektivni sport nije imao toliko uspeha kao vaterpolo.

Trofejni strateg podvlači da je reprezentacija bila pod pritiskom, jer je pre vremena proglašena za šampiona:

- Utisci sa EP se nisu slegli, a već počinje drugi deo pritiska i odnosi se na Olimpijske igre u Riju. To je totalno negativno i strašno me nervira. Pogotovo što smo ušli u olimpijsku godinu, a moje lično iskustvo od 1996. do 2012. je veoma negativno. Ekipa je na šampionatu prošla golgotu, ali su se kao šampioni okupili u jednu stvarno timsku organizaciju.

Po Saviću, 32. EP je bilo je jedno od najjačih ikada, jer je nekoliko reprezentacija bilo motivisano borbom za odlazak na Olimpijske igre.

- Mislim da možemo da podignemo našu igru za 30 odsto za Igre u Riju. Analize sa EP će pokazati šta da ispravimo i koliko to možemo - ističe Savić.

PORODICA NEMA odmora ni za Dejana Savića. Mora da pripremi izveštaj sa EP, a potom ga očekuju i obaveze reprezentacije. Priznaje i da se trudi da porodica što manje trpi:
- Realno, navikli su. Danila je velika i shvata šta radim, a Manetu malo više nedostajem, pogotovo što ne shvata da sam u Beogradu, a da nisam kod kuće. Bilo je problema, ali sam svaki slobodan trenutak koristio da budem sa njima.

Na opasku da je pritisak na EP bio dobar trening za Rio, Savić odmahuje rukom:

- Lepo smo rekli da nama niko ne treba da daje pritisak, mi ga sami sebi stvaramo. Svesni smo ko smo, šta smo, koga predstavljamo. To je sasvim dovoljno. A, ako neko hoće da nam nameće pod obavezom da ostvarimo rezultat, mislim da to nije fer. S druge strane, svi znamo iz raznih priča da je rezultat na EP bio u drugom planu, da je bila bitnija organizacija. Ovo EP je trebalo da bude samo jedan stepenik ka Riju, ali se ispostavilo da nije tako. I imali smo utisak da igramo protiv tri protivnika: rivala, samih sebe i tog pritiska.

Kao osnovni preduslov za napad na olimpijsko zlato, Savić vidi u jedinstvu organizacije:

- Mir možemo sami sebi da stvorimo. Najbitniji je psihološki momenat, da se okrenemo u prošlost, jer smo od Atlante samo sebi stvarali probleme. Uvek su to bili nametljivi i ničim izazvani problemi. Tradicija govori da smo uvek imali potrese i miniranja, pre svega iz svoje kuće. Ima ih i sa strane, ali su najgori iz svoje kuće.

JAGNjETINjA - TO je klasičan primer koliko jedna rečenica interne šale može da napravi haos i buru u medijskom prostoru. Nije moje da se time bavim, ali to je jedan fenomen, jer su se mnogi više bavili sporednim stvarima, nego onim čime je trebalo - primećuje Savić.

Saviću se nimalo ne sviđa kada se upotrebljava reč dominacija.

- Nemoguće je objasniti tu reč, jer niko ne može da dominira. Rezultati su rezultat jednog izuzetnog rada, posvećenosti, motivacija, koju ima ovaj tim i ova ekipa.

Za igrače nema odmora, jer su već nastavili sa radom u klubovima.

- To je automatizam na koji su navikli. Nije lako, ali kako nama tako i drugima. Većina reprezentativaca igra u vrhunskim klubovima, imaju jake utakmice što je pozitivno, jer stiču određeni stimulans i sigurnost - smatra Savić.

Vaterpolo je u “Areni” pokazao da nije baš mala stvar, i zbog toga je Savić ponosan:

CRNOGORCI- PRATIO sam izjave Crnogoraca. Sve su one odraz vrućih glava, a jednostavno neko mora da bude kriv. Izuzetno ih cenim, volim, poštujem, a znam da su govorili u afektu, posle utakmice - ističe Savić.

- To stalno govorimo. Svi ovi momci ne treniraju samo mesec dana da bi se spremili za jedno takmičenje, već vežbaju čitav život, jer nije lako biti najbolji. Vaterpolo je pokazao koliko znači Srbiji i ostalim državama u regionu. Ovakvu organizaciju niko dosad nije video, verujem da smo dali zadatak ostalima i nadam se da će Mađari na SP 2017. u Budimpešti pokušati da nas nadmaše.

VEOMA SAM EMOTIVAN
KADA se okonča neko takmičenje, Dejan Savić samo kaže “kraj”. Zašto?

- Veoma sam emotivan čovek. Ovo je u mojoj karijeri najteže prvenstvo ikada. Najveća odgovornost je bila na meni, morao sam da se bavim i nekim drugim stvarima. To me skroz iscrplo, posle finala dolazi do emotivne i psihološke praznine, kako se sada osećam. Utisci bi trebalo da se slegnu, mada su ozbiljno poremećeni većinom naslova u medijima, gluposti. Nismo ni ohladili glave, a pozitivne stvari sa EP se iskorišćavaju u negativnom smislu.

KLUBOVI
SAVIĆ smatra da se posle EP neće poboljšati status klubova:

- Kao što sam ranije rekao, određene stvari zavise od kategorizacije, pravljenja sistema finansiranja klubova. Država izdvaja izuzetna sredstva za reprezentativni sport, tako da mislim da bi kategorizacija pomogla da klubove koji prave rezultate finansira država. Ali, imamo i problem održavanja sportskih objekata. DARKO OSEDEO

SAVIĆ je i te kako zahvalan Partizanu i Banjici što su im omogućili da samostalno treniraju:

- Direktor preduzeća EP Darko Udovičić je uradio veliki posao, a osedeo je posle Šampionata. Želim mu lep i dug odmor, ako ga se sete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)