Josipa zbog HIMNE može i u zatvor: Evo kolika joj kazna preti, oglasila se i pevačica

J. KERBLER

21. 02. 2020. u 07:41

Јосипа због ХИМНЕ може и у затвор: Ево коликa joj казна прети, огласила се и певачица

Foto 24sata printskrin

Interpretacija muzičke dive na inauguraciji Zorana Milanovića - tema broj jedan u Hrvatskoj

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

MUZIČKA diva Josipa Lisac svojom nekonvencionalnom interpretacijom hrvatske himne "Lijepa naša domovino", na inauguraciji novog hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, izazvala je buru reakcija u toj zemlji, koje su donekle zasenile i svađu masona i političke pikanterije u bici za tron u HDZ.

Sama pevačica ne želi da "opravdava" ili "osporava" svoju interpretaciju himne i pomirljivo poručuje da svako ima pravo na svoje mišljenje.

- Ne želim polemike - kratko je za "Novosti" rekla u četvrtak Josipa i dodala da joj je bila velika čast da peva na inauguraciji. - Već sam rekla da treba voleti svoju zemlju i biti slobodan u njoj.

Veliko finale usledilo je nakon što je izvesni Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, podneo Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu prijavu protiv pevačice jer je, po njegovom mišljenju, izvela himnu na omalovažavajući način.

- Očekivao sam da će zavijati, ali to je bilo ismejavanje na najgori mogući način. Sramio sam se što sam Hrvat - napisao je "domoljubni" Županović, koji tvrdi da je Josipa koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji nisu društveno prihvatljivi. - Kao osoba kojoj je hrvatski jezik maternji, morala je znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvek koristi kroz oblike javnog izrugivanja.


Pročitajte i: "Podrugljivo. Omalovažavajuće": Podneta krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog načina na koji je OTPEVALA himnu HrvatskeKada bi sud prihvatio tužbu i osudio je po članu 349. Kaznenog zakona na koji se Županović poziva, Josipa Lisac odležala bi godinu dana u zatvoru. S druge strane, mnogo je onih koji smatraju da je interpretacija himne bila hrabra, zanimljiva i intrigantna.- Zoran Milanović je želeo da to bude drugačije, a Josipa i ja smo hteli da poručimo kako je iza svega samo i jedino ljubav - kaže Zvjezdan Ružić, džez pijanista koji je sjajnu pevačicu pratio na klaviru. - Pripreme su trajale mesec dana jer se Milanović odmah nakon pobede odlučio da himnu otpeva baš Josipa Lisac.

- Interpretacija Josipe Lisac imala je autorsku, umetničku notu, što se i može očekivati od profesionalne, vrsne i iskusne pevačice koja je himnu otpevala kao suptilnu, nežnu rodoljubivu pesmu, u čemu ne vidim apsolutno ništa loše - tvrdi etnolog Aleksej Gotardi Pavlovski.

Na internetu ne prestaju polemike, šire se video-radovi u kojima se na duhovit način podseća kako je Josipa pevala, ali, padaju i teške uvrede. "Ništa gore se nije čulo", "Više mi je delovalo kao sprovod, a ne inauguracija", deo je reakcija, dok ima i onih koji tvrde da je sve bilo lepo, neuobičajeno i nenametljivo.


DRŽAVNI VRH

O INTERPRETACIJI himne razgovarao je i državni vrh na koktelu posle zakletve koju je dao Milanović, a svi su se složili da je to bilo "nešto novo", mada je "novo i to da je levičar Milanović položio zakletvu pred celim politbiroom desnog HDZ".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Andromeda

21.02.2020. 08:21

ista bura bi bila u svakoj drzavi da im se himna otpeva na drugaciji nacin od ustanovljenog. Josipa kao umetnica je jedinstvena,samim tim svi koji su je angazovali su itekako bili svesni izvedbe i reakcija kakva ce uslediti. Bilo pa proslo....ne vredi sad plakati i besniti.

Kiki

21.02.2020. 15:53

@Andromeda - Njena velika ljubav je bila Karlo Metikos, to mi ne zvuci nesto srpski.

Шатор

21.02.2020. 10:20

Могу само да јој свирају под прозор. Усташе јој никада неће опростити што је вољела Србина који их подсјећа на њихово поријекло.

zoran

21.02.2020. 13:21

@Шатор - To sto si javno ovako nastupio, nije lepo..svoje nevaspitanje zadrži u svojoj kući.

Domaći uradak

21.02.2020. 10:38

Za lektiru pročitati: Marija Jurić-Zagorka i njezin roman "Grička vještica". Poučan.

zt

21.02.2020. 13:11

Samo su na taj nacin uvedeni sumovi u sustav da bi se na miru mogao obavljati posao.