Tomine pesme jače od vremena(FOTO)

S. Dobrosavljević

29. 09. 2016. u 00:52

U prepunoj "Kombank areni" održan koncert u čast legendarnog pevača i velikog boema Tome Zdravkovića

Томине песме јаче од времена(ФОТО)

Foto A. Stanković

EMOTIVNO, spektakularno i za pamćenje! Ovako se ukratko može opisati koncert u čast legendarnog pevača i velikog boema Tome Zdravkovića, koji je sinoć održan u prepunoj "Kombank areni". Koncert povodom četvrt veka od smrti umetnika jedinstvenog muzičkog izraza i senzibiliteta počeo je sa više od pola sata zakašnjenja, a prvi je zapevao Tomin dugogodišnji prijatelj, kolega i kum Zoran Kalezić, najavivši sjajnu atmosferu i veče dobre pesme.

- Ovo je pravo hodočašće. Večeras se raduje Tomina duša i ovo samo pokazuje njegovu neprolaznost. Vreme mu ne može ništa, on je samo veći - rekao je Kalezić, koji je uz orkestar Aleksandra Sofronijevića najpre zapevao "Svirajte mi tiho, tiše", a zatim još jedan Tomin veliki hit "Tužno leto", uz horsku pratnju raspoložene publike.

Beogradska "Arena" je sinoć bila najveća kafana na Balkanu u kojoj su se pevali hitovi Tome Zdravkovića. Sve pesme koje je veliki boem ispisao ličnim emocijama i posvetio svojim najvećim ljubavima nastale su upravo za kafanskim stolom.

Posetioci su imali jedinstvenu priliku da osete atmosferu Skadarlije i stari duh Beograda. Bina, kao i VIP parter, uz samu scenu, bili su uređeni poput kafana u čuvenoj boemskoj četvrti. Tako su se gosti, koji su sedeli za stolovima sa kariranim stolnjacima i nazdravljali uz vino i pivo, na trenutak vratili u neki drugi Beograd kojeg više nema. Publika različitih generacija igrala je i pevala u parteru i tribinama.

Hitove legendarnog pevača pevali su Tomini savremenici, prijatelji, najveće muzičke zvezde sa kojima se družio i nastupao tokom tri decenije duge karijere, ali i mladi pevači kojima je bio uzor i koji su stasavali uz njegovu muziku. Sećanje na njegove pesme sinoć su oživeli Marinko Rokvić, Merima Njegomir, "Legende", Aco Pejović, Saša Matić, Šaban Šaulić, Aca Lukas, Marko Bulat, Nemanja Nikolić...

U jednom trenutku na sceni se pojavio bosanski glumac Enis Bešlagić, koji je bio oduševljen ambijentom u dvorani.

- Ovo je najveća kafana na svetu. Svaka vam čast. To samo vi možete da napravite. Pripadam generaciji koja je odrasla uz Tomine pesme. Znam da u jednoj kafani gore sedi sa svojim prijateljem Kemalom Montenom i gleda. Nemojte da nas i u kafani dele - kazao je Bešlagić, a zatim se pridružio voditeljskom paru, Danici Maksimović i Vanji Buliću, na sceni.

Potpuna histerija u dvorani je nastala kada se na bini pojavio Halid Bešlić i zapevao "Nemam, nemam sreće". Istim žarom publika je pevala pesme "Jelena", "Tamburaši, "Danka", "Sanja", "Samo nju ne kuni majko", Naviko sam ja na noćni život" i druge kompozicije koje su obeležile život i karijeru

Tome Zdrvakovića i ostavile neizbrisiv trag u narodnoj muzici. Tome nema već 25 godina, ali njegovi hitovi će večno živeti. Koncertu su prisustvovali Tomina supruga Gordana i sin Aleksandar koji žive u Kanadi kao i pevačeva ćerka iz prvog braka Žaklina, koja je za ovu priliku pre nekoliko dana doputovala iz Amsterdama.

SPOTOVI I PORUKE

TOKOM koncerta na video-bimu smenjivale su se slike i kadrovi iz spotova iz različitih perioda Tomine karijere. Preko video-bima mogle su se čuti i poruke poznatih muzičara i glumaca koji su govorili o muzičkom stvaralaštvu Tome Zdravkovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije