UČIONICE ISPUNILE SAN SRBA U AUSTRALIJI: U poseti srpskom koledžu "Sveti Sava", u šumovitom predgrađu Sidneja

Saša Janković - specijalno za "Novosti" iz Sidneja

13. 06. 2021. u 16:25

SIMBOLIČNO, na dan Svetog Save, 27. januara ove godine, u Sidneju je svečano otvoren prvi srpski koledž na Petom kontinentu. Reč je o prvoj zvanično registrovanoj školi sa akreditacijom australijske države Novi Južni Vels, koju mogu da pohađaju sva deca koja to žele po regularnom australijskom nastavno-obrazovnom programu.

УЧИОНИЦЕ ИСПУНИЛЕ САН СРБА У АУСТРАЛИЈИ: У посети српском колеџу Свети Сава, у шумовитом предграђу Сиднеја

Foto S. Janković

Osim što ovaj koledž nosi ime prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save (St Sava College), na njemu će se, između ostalog, izučavati i srpski jezik, istorija i kultura, i pravoslavna veronauka.

Dugo je srpska zajednica u Australiji čekala na ovaj dan, da se konačno realizuje ideja o vizionarskom projektu, rođena pre skoro tri decenije. Još 1992. godine tadašnji episkop Eparhije australijsko-novozelandske SPC Luka, zajedno sa princezom Elizabetom Karađorđević, pokrenuo je akciju prikupljanja finansijske pomoći za otvaranje prve srpske škole. Razbuktao se krvavi građanski rat na prostorima bivše Jugoslavije, pa je plemenita ideja ostala po strani jer bilo je, nažalost, mnogo važnijih stvari u tom trenutku.

TEK posle 2000. godine projekat je ponovo intenziviran, da bi konačno 2003. Eparhija sopstvenim sredstvima kupila zemlju u južnom sidnejskom predgrađu Varovil. Godinu dana kasnije prilikom posete Australiji zemlju je osveštao patrijarh Pavle, uz prisustvo oko 18.000 australijskih Srba. Građevinski radovi su započeti nakon dolaska episkopa Irineja na čelo Eparhije 2006. i trajali su punih 14 godina, da bi konačno prošle godine bili kompletno završeni. Tako je posle pesnaest godina koledž otvorio svoje prve učionice, gde će u skorijoj budućnosti osim osnovne škole zaživeti i srednja škola, čime će projekat biti zaokružen.

Za srpsku zajednicu, koja po slobodnim procenama broji oko 200.000 Australijanaca srpskog porekla, ovo je najznačajniji događaj, još od kada je početkom 20. veka prvi srpski pomorac iz Kotora kročio na tlo najmanjeg kontinenta, iz luke Frimental. Konačno je realizovan san mnogih generacija Srba na Petom kontinentu. Mnogi koji danas više nisu među živima a učestvovali su u ovom projektu iskreno su verovali da je ostvarenje ovog cilja moguće...

SAMO otvaranje koledža bilo je zamišljeno kao sveopšti praznik srpske zajednice u Australiji, ali je zbog pandemije i epidemioloških mera narodno veselje odloženo za neko normalnije vreme. I naša poseta koledžu je odlagana više puta iz ovih razloga. Konačno, nakon laganih devet sati vožnje od Melburna poznatim auto-putem "Hjum hajvej" koji povezuje dva najveća australijska grada, stigao sam u Varovil, prelepo mirno sidnejsko predgrađe punom zelenila i šuma koje je odnedavno dom srpskog koledža, na samo dvadesetak minuta vožnje od Liverpula i Zapadnog Sidneja gde živi najveći broj Srba u Australiji.

Zgrada koledža deluje impresivno. Sliku ne kvare ni bageri i buldožeri koji užurbano rade pripremajući teren okolo za neke dodatne objekte koledža. Oko glavne zgrade sve blista a vredni radnici kose i zalivaju travu jer potrebno je sve planirane radove završiti do trenutka kada će se deca ponovo vratiti u školske klupe.

- Dobro došli na koledž "Sveti Sava" - dočekuje nas, sa osmehom, direktorka škole Ana Nikolau, druga generacija pravoslavnih Grka u Australiji, koja, naravno, sve Srbe doživljava kao svoju braću.

ZAPOČINjEMO razgovor kao da se znamo godinama, dok Ana nestrpljivo želi da pokaže unutrašnjost koledža.

- Imamo već 30 učenika u prvom i drugom razredu, kao i dvadesetoro dece u predškolskom uzrastu - kaže ponosno Ana Nikolau.

Direktorka je posebno ponosna na grb koledža "Sveti Sava", kao i zvanične dečje uniforme koje uistinu izgledaju impresivno. Pokazuje nam učionicu gde deca uče srpski jezik, čitav jedan zid oblepljen je Vukovom azbukom.

U dogovoreno vreme dolazi i sveštenik i veroučitelj Rade Radan, koji je i član obrazovnog odbora koledža. Otac Rade se prvo zaustavlja ispred umetničkog dela beogradske autorke Veronike Đukanović na samom ulazu u zgradu. Predivna slika govori mnogo o samoj suštini ovog koledža, čiji je moto "Put koji vodi u život". Slika pokazuje Hrista koji govori Svetom Savi: "Pustite decu da dolaze k meni". Sveti Sava u rukama drži maketu koledža a pored njega je šestoro učenika različitih nacionalnosti u narodnim nošnjama, jer smisao ovog koledža je da, osim osnovnog obrazovanja, deci pruža i hrišćansku veronauku i ljubav prema pravoslavlju.

- Srpska zajednica u Australiji zaista može biti ponosna na ovaj dugo priželjkivani projekat, pogotovo što je zemljište koje je kupljeno 2004. godine danas u punom vlasništvu Eparhije australijsko-novozelandske bez ikakvog kredita. Srećni smo kad vidimo vesela lica dece koja pohađaju naš koledž i zadovoljstvo njihovih roditelja kad ih dovedu u školu, to je nama najveća nagrada - ponosno zaključuje otac Rade.

Posle nekoliko prijatnih sati provedenih u koledžu, punog srca napuštam imanje u Varovilu. Srećan zbog materijala prikupljenog za ovu reportažu o koledžu, ali i pre svega ponosan kao pripadnik srpske zajednice što je ovaj grandiozni projekat konačno postao stvarnost. Kada se čuje dečja graja, to je radost i sreća svih nas koji verujemo da je otvaranje ovog koledža jedan od najvažnijih događaja u istoriji svih australijskih Srba.

PREMIJERKA HRABRI ĐOKOVIĆA

PRVU srpsku školu na ovim prostorima svečano je otvorila premijerka Novog Južnog Velsa, Gledis Beredžiklijan, u prisustvu episkopa Eparhije australijsko-novozelandske Siluana. Izuzetno poštovanje i čast ukazana je srpskoj zajednici od strane energične premijerke, poreklom pravoslavne Jermenke, koja je inače i kuma jednoj srpskoj porodici. Posebno je bio simpatičan detalj kada je Gledis prilikom obilaska koledža sa vladikom Siluanom, zastala pored dresa Novaka Đokovića koji je on poklonio koledžu i u kojem je osvojio Australijan open 2019. Ona je tada pozvala Novaka da u ime Koledža "Sveti Sava", i narednih godina osvaja još grend slemova.

TREĆI KOLEDž U SVETU

ISTORIJSKO dostignuće koje je srpska zajednica ostvarila u Australiji tek je treći srpski koledž ovakve vrste u celom svetu. Pošlo je to za rukom jedino neuporedivo brojnijoj i snažnijoj srpskoj zajednici u Americi, gde je 1997. u Milvokiju (Viskonsin) osnovana prva srpska privatna osnovna škola "Sveti Sava" (St Sava Orthodox School) koja godišnje upisuje 95 polaznika. Četiri godine kasnije otvorena je još jedna privatna srpsko-američka škola (St Sava Academy) u Čikagu (Ilinois), koja godišnje prima 90 studenata. Skoro dve decenije kasnije na drugoj strani sveta Srpska pravoslavna crkva realizovala je još jedan grandiozni projekat ostavljen budućim naraštajima Srba u Australiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest