PONAVLJANJE IZBORA U ŠAPCU: Održana nova sednica GIK

A. Delić

17. 08. 2020. u 14:12

GRADSKA izborna komisija u Šapcu donela je, u ponedeljak, novo rešenje o određivanju biračkih mesta, kojim se biralište u Majuru, koje je pre 10 dana prebačeno u školu, sada premešta u vrtić.

ПОНАВЉАЊЕ ИЗБОРА У ШАПЦУ: Одржана нова седница ГИК

Foto privatna arhiva

Prethodno, većinskom odlukom GIK-a, biralište je iz ambulante preseljeno u školu, međutim, prigovorili su predstavnici SNS-a, ističući da se tamo već nalazi biralište, što bi stvorilo nepotrebne gužve.

U Šapcu će, sedam dana po ukidanju vanredne situacije, biti ponovljeni izbori na 27 od 100 biračkih mesta. Kako se smanjuje broj inficiranih koronavirusom, zaoštrava se retorika između glavnih političkih protivnika "Zajedno za Srbiju" Nebojše Zelenovića i SNS-a, a poznavaoci prilika očekuju da bi ponovljeno glasanje moglo da bude organizovano oko 30. avgusta.

O šabačkim izborima progovoiro je i predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić, istakavši da "ne isključuje uvođenje prinudne uprave", ukoliko Zelenovićevi ljudi budu odbijali da ponove izbore. A prozvani Zelenović munjevito je odgovorio da je najvažnije da je pobeđena zaraza te da, sada, navodno, jedva čeka reprizu glasanja jer su ih naprednjaci, kako tvrdi, pokrali. 

U diskusiju se ukljiučio i GO SNS-a, koji u saopštenju za javnost "izražava čuđenje zbog izjave Zelenovića da jedva čeka da se izbori ponove, jer je učinio sve da te izbore odloži". Šabački SNS navodi da je Zelenović svoj katastrofalni rezultat pokušao da opravda optužbama o izbornoj krađi i podsetio ga da je, prilikom napuštanja ideje o bojkotu, lično tvrdio da će on u Šapcu, organizovati "najdemokratskije izbore na svetu".

- Kako je moguće da SNS pokrade izbore, koje u potpunosti organizuje Zelenovićeva lokalna samouprava, čime se više puta sam hvalio, sve dok nije video izborni rezultat? Da li Zelenović demokratskim izborima smatra samo one na kojima pobeđuje? Zašto nije održao ponovljene izbore u prvom zakonskom roku i da li mu je bilo preče organizovanje sednice GO DS-a u šabačkom pozorištu - navodi se u saopštenju naprednjaka.

Inače, na junskim lokalnim izborima u Šapcu, SNS je osvojila preko 30.000 glasova, ili 37 od 69 odborničkih mandata, što je dovoljno da samostalno formira vlast. GIK je u potpunosti poništio izborni proces i doneo rešenje o ponavljanju izbora na svih 100 birališta. Ipak, odlukom Upravnog suda izbori će biti ponovljeni na 27 mesta, što je oko 30 posto biračkog tela ili 29.000 od ukupno 103.000 birača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju